При 10% скок на цената на тока, средната сметка на българина ще се увеличи с 2,8 лв.

Това пресметна в студиото на бТВ икономистът Владимир Каролев.

Коментарът му бе по повод готвения скок на цената на еленергията с 9.79% на сто, който ДКЕВР ще разгледа днес на закрито заседание.

"Имаше три поред намалявания на цената на тока с общо 20% и вина за това имат няколко поредни правителства. Оттам се получи дефлацията. Както и по линия на вноса", каза още Каролев. 

Заедно с икономистите Георги Ганев и Кольо Парамов коментираха и готвената актуализация на бюджета.

Според Парамов трябват 11 млрд. лв. за всичко - за КТБ, за заеми и пр. "Ако трябва да се изплатят и задълженията на БДЖ, БЕХ и прочее може и да не стигнат", допълни и Каролев.

"Проблемът в България е, че като се приеме един бюджет и той не се изпълнява, никой не мисли за съкращаване на разходите, а за дефицити. Така се случва от 2009 г. насам", каза още икономистът.

"Истината е следната: разликата между планираните и реалните приходи ще е около 1,5 млрд. лв.", пресметна той.

Според Ганев пък дупката в бюджета ще се вдигне до над 3 млрд. лв. Отделно е заложено 4 млрд. лв. за някакъв тип спасяване на КТБ, плюс 2 млрд. лв. заем от фонда за гарантиране на вземанията на вложителите в банката. 

"Крайно време е хората в публичния сектор да разберат, че ръст на заплатите им трябва да има, само ако има ръст в икономиката. И хората извън публичния сектор трябва да натискат за това", каза още Каролев по повод готвените протести в МВР.

"Ние винаги пренебрегваме приходите, харчим популистично. Никой не иска да прави никакви реформи", заключи Ганев. 

Очаквайте продължение