Българският енергиен холдинг (БЕХ) е сключил договор с международна консултантска компания, която трябва да изготви оценка на адекватността на електроенергийната система и да разработи механизъм, който да осигури финансиране и продължаване на съществуването на въглищните централи. Този механизъм ще бъде представен за одобрение в Европейската коммисия през октомври.

Това обяви в неделя министърката на енергетиката Теменужка Петкова на националното честване на деня на миньора, цитирана от пресцентъра на министерството.

Теменужка Петкова поясни, че анализът на адекватността на производството при различни сценарии на развитие на пазара е необходимо условие, за да бъде обоснована нуждата от въвеждането на механизъм за капацитет. След изготвянето на оценката консултантът ще разработи и предложи механизъм за предоставяне на капацитетни услуги в съответствие с изискванията на променения Регламент за вътрешния пазар на електроенергия, който ще влезе в сила от началото на 2020 г. По нейните думи това изглежда оптимален вариант за България, в който мощностите, участващи в механизма за капацитет, ще могат да предоставят своите услуги на пазара за по-дълъг период.

Петкова не даде подробности кой е консултантът, как е избрана компанията и колко ще получи. От Министерството на енергетиката са уточнили пред Mediapool, че консултантът е "Фронтиер економикс". Фирмата има 20-годишен опит в съветването в областта на енергетиката, клитатичните промени, регулациите и други области. Има офиси в Брюксел, Берлин, Кьолн, Дъблин, Лондон, Мадрид и Париж. 

Механизмът за капацитет е признат от Европейската комисия легитимен метод, чрез който държавите членки могат да гарантират сигурност на доставките. Това е една от разглежданите дългосрочни мерки за стабилизиране на финансовото състояние на ТЕЦ "Марица-изток 2", се отбелязва в съобщението.

Министър Петкова каза, че минната индустрия се развива стабилно, като през миналата година са добити близо 31 млн. тона въглища, повече от 34 млн. тона метални полезни изкопаеми и около 13 млн. тона индустриални минерали и солна маса. Под формата на концесионни възнаграждения фирмите от отрасъла са внесли в бюджета близо 90 млн. лв.

С представителите на сектора се подготвя и законодателна промяна, която да осигури възможност за продължаване на концесионните договори до 50 години, обяви още Петкова.