Любов Собол полага усилия да постави ръцете си на бюрото за снимка. Всяко движение е трудно за изтощената и крехка 31-годишна политическа активистка, която наскоро сложи край на продължилата един месец гладна стачка.

Вълната от демонстрации срещу правителството в Москва това лято я нареди сред лидерите на руското опозиционно движение. Името й бе скандирано по улиците на столицата, изпълнени с демонстранти, недоволни от отказа на изборните власти да разрешат на независими кандидати като Собол да участват на изборите за Московската градска дума.

Собол бе основната мишена за прокремълските медии и служителите от изборната администрация.

"Отношението към мен е различно, защото работя по-здраво от останалите и не позволявам хората да казват лъжи и да се измъкват. Не се страхувам да казвам в очите на хората какво мисля за тях", каза Собол пред Асошиейтед прес.

В Москва седмичните протести продължават вече повече от месец заради близо двете дузини кандидати от всички части на политическия спектър, на които не бе позволено да участват на изборите на 8 септември.

Броят на демонстрантите продължава да расте: демонстрацията на 10 август бе най-голямата в Русия от осем години и тактиката на твърдата ръка, която полицията използва срещу мирните демонстранти, илюстрира колко нервен е Кремъл. Над 2000 души бяха задържани, като широка популярност добиха видеоклиповете как полицията бие демонстранти.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков мълчанието миналия понеделник, като похвали полицията и заяви, че президентът Владимир Путин не е коментирал темата, тъй като според него демонстрациите са твърде маловажни, за да се тревожи заради тях.

Собол, която носи очила и е вързала на опашка платиненорусата си коса, изпъкна на фона на относителната липса на лидери на движението, което бе провокирано от пренебрежението на властите по отношение на правата на избирателите. Демонстрантите скандират името й по време на протестните прояви, а също така и игрословици със значението му.

Собол е възпитаник на най-престижния юридически факултет в Русия и стои зад едни от най-забележителните антикорупционни разследвания, провеждани от безспорния лидер на руската опозиция - Алексей Навални.

Тя разкри връзките между руското правителство и олигарха от Санкт Петербург Евгений Пригожин, години преди американският специален прокурор Робърт Мълър да повдигне обвинения срещу него заради това, че предполагаемо е финансирал интернет троловете, намесили се в американските президентски избори през 2016 г .

Тя поведе кампания тази година срещу компаниите за кетъринг на Пригожин, свързани с бума на дезинтерия в московските училища. Бизнесменът отрече да стои зад фермата за тролове, а компаниите му отричат да са отговорни за бума на дезинтерия.

Собол също така е един от основателите на изключително популярния канал на Навални в "Ютюб", който сега се хвали с аудитория, съперничеща си с тази на контролираните от Кремъл телевизии.
Леонид Волков, топ стратегът на Навални, който познава Собол от близо десетилетие, я описва като непоколебима, "силна и забележителна лидерка", която "винаги отстоява позицията си".

Собол е един от първите последователи на Навални и е работила с него по различни политически и антикорупционни проекти от 2011 г. насетне. В публикация в блога си от петък от затвора, където излежава присъда за организиране на неразрешена демонстрация, Навални каза, че е "щастлив заради това, че се е родил нов и завършен политически лидер".

Тя отхвърля предложенията за индивидуална кариера и казва, че е фокусирана повече върху общите цели на протестното движение, а не върху личните си амбиции.

"Това, което е важно за мен, е да реализирам идеите, за които дойдох да се боря тук", каза тя от офиса на Навални в Москва. "Искам да живея в страна, където се спазват правата и свободите и където съдилищата и медиите са независими".

При скорошните демонстрации Собол засенчи останалите опозиционни фигури, като обяви гладна стачка, участва в седяща стачка пред сградата на руската избирателна комисия и влезе в разгорещен дебат с ръководителя на комисията.

Собол, която е майка на пет деца, привлече и негативни критики. Контролираните от Пригожин медии я описват като лош родител. Един служител на изборната администрация я сравни с дървеница.

Към настоящия момент Кремъл не е изразил намерение да постигне компромис за независимите кандидати и решителният, ако не и радикален, подход на Собол е естествен отговор на това. Това е мнението на Татяна Становая, нещатен учен на московския център "Карнеги" и ръководител на компанията за политически анализ "Р.Политик".

"От подобна решителност има нужда. Собол обаче може да отблъсне някои либерални избиратели заради емоционално заредения си и негативен стил", отбелязва Становая.

Волков изразява несъгласието си с това твърдение и отбелязва, че реториката на Собол е в съзвучие с протестното настроение:

"Това е правилното нещо и от това имаме нужда сега".

Демонстрациите в Москва последваха големите протестни прояви в четвъртия най-голям руски град Екатеринбург, които принудиха правителството да се откаже от строителството на катедрален храм в популярен парк.

Хиляди хора в градовете и селата на Северозападна Русия излязоха на демонстрации от зимата срещу план на правителството да извозва отпадъци от Москва в чистите им гори.

Жителите на Сибир протестираха срещу начина, по който правителството се справя с бушуващите в региона горски пожари. 

Московските демонстрации изглеждат доста по-необуздани от тези срещу изборните измами през 2011-12 г., които заглъхнаха след преизбирането на Путин и завеждането на наказателни дела срещу група демонстранти.

След скорошните демонстрации по-сериозни обвинения за нарушаване на обществения ред са повдигнати на 13 души, въпреки че те самите не са прибегнали до насилие и не са били нанесени почти никакви материални щети.

Демонстранти съобщиха, че са влезли в полезрението на армията във връзка с това дали са служили в казармата, а също така и на службите по приходите, след като са били задържани.

"Виждам, че хората са недоволни. Те са на ръба, готови са да отстояват правата си и да продължат борбата", каза Собол.

Тя се разграничи от сравненията с демонстрациите в Хонконг, които са белязани от нарастващ брой случаи на насилие на демонстранти.

Собол прогнозира, че е възможна дори още по-сурова реакция на Кремъл, която може да включва спиране на достъпа до социалните мрежи, които помагат за организирането на протестните прояви. Тя не изключва повече насилие на досега мирните демонстрации, тъй като все по-безкомпромисните действия на полицията разколебават доверието към властта.

"Невъзможно е да се предвиди какво ще стане в Русия. Обществото е изтощено. Може да избухне".