Президентът на Франция Еманюел Макрон подкрепя американския си колега Доналд Тръмп в неговия стремеж за връщане към формата Г-8 с участието на Русия. Това предаде агенция ТАСС, като се позова на телевизия Си Ен Ен, която цитира източник от администрацията на Тръмп.

Според Си Ен Ен лидерите на САЩ и Франция са провели във вторник вечерта телефонен разговор, по време на който са изразили съгласие, че участие на Русия в срещата на върха на "Голямата седморка" (Г-7) през 2020 г. би било целесъобразно.

Според източника на Си Ен Ен Макрон предложил Русия да бъде поканена през 2020 г. Американската телевизия отбелязва, че Тръмп планира да обсъди идеята за връщане към формата Г-8 на предстоящата среща на групата на седемте най-развити индустриално страни в света в Биариц, Франция, от 24 до 26 август.

 
Връщането на Русия в групата на седемте най-развити индустриални страни в света Г-7 зависи от напредъка в мирните преговори за Украйна, каза в отговор на коментарите на американския президент Доналд Тръмп, че Москва трябва да бъде допусната в този формат френски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс.
 
"Взехме предвид, че американците искат (Русия) да се върне следващата година. Украйна е от ключово значение. Съществуват условия, които са благоприятни за определен напредък", каза днес източникът, имайки предвид изказванията на новия украински президент.
 
Русия бе изключена от Г-7 заради анексията на Крим през 2014 г. Всички страни членки на групата са въвели санкции срещу нея. 
 
Връщането в организацията би легитимирало тези санкции, заяви Константин Косачов, председател на комисията по външни отношения в горната камара на руския парламент.
 
"За Русия това би било неприемливо", написа Косачов на своята страница във Фейсбук, предаде ДПА.
 
"Докато срещу Русия действат санкциите на страните от Г-7, хипотетичното й връщане в този формат при сегашните обстоятелства би означавало изрично признаване на неравенството между правата и възможностите на участниците му", заяви парламентаристът.
 
Русия трябва да получи реални предложения за връщане в групата, за да стане това факт, каза говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.
 
"Трудно е да се разбере какъв е смисълът на всичко това сега", заяви тя, коментирайки призива на Тръмп за връщане на Русия в Г-7. 
 
Правителството на Германия обяви днес, че не е съгласно с възстановяване на членството на Русия в Групата на най-развитите индустриални страни, както предлагат президентите на Франция и САЩ, предадоха ДПА и ТАСС, цитирани от БТА.
 
Говорителят на правителството в Берлин Щефен Зайберт припомни, че през 2014 г. седемте най-развити икономики са решили да отстранят Русия от групата заради незаконната анексия на Крим и нейната политическа и военна подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна.
 
"И двете причини са още налице", подчерта той. 
 
Зайберт добави, че ако Москва изрази готовност да промени позицията си към конфликта в Украйна, страните от Г-7 ще обсъдят въпроса за възстановяване на нейното членство.
 
Макрон се опитва да играе посредническа роля в решаването на кризата между Русия и Украйна. По-рано това лято той се срещна с новоизбрания украински президент Володимир Зеленски. В понеделник той прие в резиденцията си Брегансон на Лазурния бряг руския си колега Владимир Путин. 
 
Според медийните съобщения за срещата Украйна и евентуалното връщане на Русия в Г-7 и превръщането на формата в Г-8 са били сред темите на разговора между двамата лидери, а Макрон е подчертал, че решаването на украинската криза е условие за края на изолацията на Москва от голямата седморка.
 
БТА и екип на Клуб Z