„Наличието на толкова много инвеститори е положителен знак и показва, че от тази централа има необходимост и може да бъде рентабилна, защото когато бизнесът кандидатства за нещо, си прави много добре сметката.“

С тези думи президентът Румен Радев подкрепи рестарта на проекта за строеж на втора атомна централа. В понеделник Министерството на енергетиката обяви и компаниите и консорциумите, които са заявили желание да участват - като стратегически инвеститори, миноритарни участници, доставчици на оборудване или изкупуващи ток. Предстои в следващите 3 месеца заявленията да бъдат оценявани, след което ще бъде изготвен "кратък списък" на тези, от които държавата ще поиска вече обвързващи оферти за проекта. 

Държавният глава обаче заяви, че няма да избързва с даването на оценки и очаква именно т.нар. кратък списък на инвеститорите. Последва и призив "държавните институции да проучат много внимателно самите инвеститори, техния потенциал и конкретните им планове".

По думите на президента най-големият риск пред АЕЦ „Белене“ е след заявените добри намерения да се окаже, че потенциалът на избраните инвеститори е изчерпан и да се мине на вариант държавата да трябва да се намеси с предоставянето на гаранция под една или друга форма. Това "ще срине и идеята за самия проект – той да бъде без финансовото участие на държавата", предупреди Радев.

В отговор на въпрос за освобождаването на началника на НСО, президентът припомни, че генерал Данчо Дяков е внесъл сам молбата си за освобождаване по свое желание и лични причини. Държавният глава подчерта, че познава ген. Дяков от много години и той е вложил много усилия за усъвършенстване дейността на Службата, за освобождаването и от несвойствени дейности и имоти, за повишаване на подготовката и за по-добро взаимодействие с нашите партньори зад граница от сродни служби.

 
Президентът участва в поход и доброволческа инициатива за оборудване на новоизградения заслон до седловината „Кончето“ в Пирин планина.