Не искаме ресор "Земеделие" в Европейската комисия! За какво ни е?! Някой си измисля глупости, за да се каже после, че не сме спечелили поста.

Така премиерът Бойко Борисов коментира статията в "Политико" от вчера, в която се цитират български източници, посочили, че страната ни иска този еврокомисарски ресор при съставянето на новата ЕК. С това си изявление Борисов не само отрече, но и обясни, че желанието му е Мария Габриел, сега комисар с ресор цифрова икономика, да запази позицията, като тя дори бъде разширена.

"За какво ти е ресор земеделие?! Там парите се разпределят предварително. Някой си измисля глупости, за да кажат после "не са ни го дали". Ресорът, който е сега плюс разширение към него", отсече Борисов пред журналисти и обяви, че не желае повече да отговаря на подобни въпроси.

Очаквано, днешната обиколка на премиера, излъчвана вече традиционно на живо в профила му във Фейсбук, достигна крайна точка Крумовград - където преряза лентата на новия рудник за добив на злато на канадската компания "Дънди прешъс металс". Покрай това обаче Борисов си набеляза и потенциален кандидат за кмет на предстоящия през октомври местни избори - сегашният градоначалник Себихан Мехмед, която бе избрана от листата на ДПС през 2015 г. още на първия тур, взимайки близо 70 на сто от гласовете.

Мехмед посрещна Борисов повече от сърдечно, като не пропусна многократно да му благодари за всичко сторено за региона, в т.ч. за канадската инвестиция ("Дънди" добива край Челопеч от години).

"Много ми хареса, Цвето, Крумовград. Да вземем да я подкрепим тая кметица" - обърна се премиерът към парламентарната шефка Цвета Караянчева, която също участва в мероприятието, а камерата улови този частен разговор.

А малко по-късно Борисов пак даде примери за добрата работа между правителството и общината в Крумовград - със саниране, детски площадки, пътища и... аерогара. Тук той разсмя публиката си, знаейки сам, че има предвид автогара.

Борисов с "набелязаната" за нов мандат кметица.

"От Канада тука на тези баири дойдохте. Виждаш ли колко навреме Канада махна визите за български граждани", похвали "Дънди" Борисов в негов си стил.

След което похвали правителството. Хиляди вече се връщали "на тези места". Борисов визира факта, че в новооткрития рудник ще работят и хора, които са мигрирали в чужбина и сега се завръщат. В рудника работят 238 души, над 90 на сто от тях са местни. Изтъкна още, че инвестицията е за 1 милиард лева, а средната заплата за заетите ще е 2700 лева от март 2020 г.

Рязаха се ленти, държаха се речи, даваха се автографи, правиха се снимки.

- Жена ми иска да се снима с вас - обърна се гражданин към Борисов. И получи в отговор:

- Щом ти даваш - може.

След края на официалното мероприятие, Борисов и кортежа му се отправиха към джиповете. И тогава дойдоха въпросите за еврокомисарския ресор и други, на които премиерът не отговори. Като за статута на бившия вече председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, който кабинетът реши, че ще праща като консул във Валенсия. Бе попитан и за инереса на свързани с Христо Ковачки фирми към строителството на АЕЦ "Белене", на фона на това, че БСП сезира прокуратурата за монополно положение на бизнесмена. "Ковачки и БСП работиха заедно години наред. Ако държавната китайска атомна компания е близка на Ковачки, ако държавната южнокорейска огромна ядрена фирма е близка до Ковачки, ако "Росатом" е близка, ако "Дженерал електрик" е близка, ако немците, французите са близки, те просто в отчаянието си не знаят какви глупости говорят", идоса се Борисов, изброявайки останалите компании с интерес към централата.

Направи коментара си за ресор "Земеделие" и понечи да си тръгва, когато придружаващият го министър на финансите Владислав Горанов също бе спрян от представителите на медиите - за да го попитат за глобата на НАП в размер на около 4 милиона лева заради теча на данни.

Горанов увери, че имало достатъчно пари, нямало да се наложи дофинансиране в системата. Нямало да има и орязване на бонуси и заплати за чиновниците от приходната агенция.

Ядосан, че Горанов така словохотливо отговаря на въпросите, Борисов го прекъсна:

"Горанов, за милиард инвестиция, довечера няма да видиш по новините друго. Затова ни разпитват, то им е казано..."