Израелски дрон падна над ливанската столица Бейрут, а друг избухна във въздуха, съобщи представител на ливанското шиитско движение Хизбула, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Според жители на южната част на Бейрут, която е бастион на подкрепяното от Иран движение, голяма експлозия рано тази сутрин е предизвикала пожар. Точно преди взрива те са чули летателен апарат, а след експлозията бойци на Хизбула са отцепили района.

Това е първият подобен инцидент от повече от десетилетие, отбелязва Ройтерс. Няколко часа по-рано Израел съобщи, че негови самолети са нанесли удари по ирански сили и шиитски паравоенни формирования на територията на Сирия. 

Хизбула: Това е много опасно

Лидерът на Хизбула Хасан Насралла каза, че падането на израелските дронове тази нощ, е много опасно развитие на ситуацията, предаде 
Ройтерс, цитирана от БТА.

"Най-новите израелски действия са много, много, много опасни", каза Хизбула в реч излъчена по телевизията. Той увери, че отсега нататък "ние ще свалим всеки израелски дрон в ливанското небе".

Насралла добави, че инцидентът е първото ясно опасно нарушение на ангажимента между Израел и Хизбула от 2006 г. и че това е била първата израелска атака в Ливан оттогава. 

Министърът на външните работи на Ливан Джебран Басил пък каза, че Бейрут спешно е изпратил жалба до Съвета за сигурност на ООН срещу действията на Израел.

Удар в Сирия

Израелски самолети нанесоха удар по ирански сили в близост до Дамаск, които са планирали да нанесат удари с дронове по цели в Израел, предадоха световните агенции, цитирайки говорител на израелската армия.

Тя разпространи в Туитър видео на елитни ирански бойци в Сирия, които носят дрон убиец.

 

 

Ударът е бил насочен срещу агенти на елитните ирански сили "Кудс" и шиитски милиции в Акраба, на югоизток от Дамаск. Те са подготвяли планове за нападение с дронове срещу израелски обекти.

 

 

Изтребители на израелската армия са поразили инфраструктурни обекти, добави говорителят, цитиран от ДПА. Той обясни, че бойните дронове могат да бъдат натоварени с експлозиви и са подобни на ракети, които могат да нанасят удари със значителна точност.

"Заплахата беше реална и тези дронове убийци можеха да нанасят реално ефективни удари по цели", подчерта той.

"И занапред ще предприемаме решителни и отговорни действия срещу Иран и неговите сателити, за да гарантираме сигурността на Израел", се казва в изявление на израелския премиер Бенямин Нетаняху, публикувано от неговата канцелария.

"Повтарям: Иран няма имунитет никъде, нашите сили действат във всеки сектор срещу иранската агресия. Дал съм указания нашите сили да бъдат готови за всеки възможен сценарий", добави премиерът, цитиран от ТАСС.

По-рано сирийската държавна телевизия САНА съобщи, че противовъздушната отбрана е прехванала "враждебни цели" над столицата Дамаск, припомня Ройтерс. Няма съобщения за пострадали или щети.

Насралла заяви по-късно днес, че мишена на израелското нападение е била неговата групировка, а не елитна иранска военна част, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Израел атакува не позиция на (иранските сили) Кудс в Сирия, а къща с бойци на Хизбула", обяви той на митинг на групировката в Източен Ливан.

"Ако Израел убие някой от нашите членове в Сирия. . . ние ще отговорим от Ливан. . . и ние казваме на израелската армия по границата да внимава", предупреди Насралла.

Петима бойци, подкрепящи сирийския президент Башар ал Асад, са били убити при израелска атака снощи в Акраба, югоизточно от Дамаск, заяви по-рано Сирийският център за наблюдение на правата на човека. Според неправителствената мониторингова организация са загинали двама бойци на Хизбула, един иранец и още двама души, чиято самоличност засега не е установена.

Хусите нападнаха саудитско летище с безпилотници

В същото време свързаните с Иран йеменски бунтовници хуси извършиха нападение с дронове срещу саудитското летище Абха, предаде Ройтерс, като цитира телевизията на хусите "Ал Масира".

Говорител на хусите съобщи, че дроновете са нападнали контролната кула на летището. Засега няма потвърждение от саудитските власти.