Задочният спор между министър-председателя Бойко Борисов и президента Румен Радев продължи и днес от предната седалка на джипа. Борисов пак подкара лично автомобила в изпълнение не на предизборни, а на премиерски задължения (според ЦИК от времето на еврокампанията - б.р.), като този път се отправи на инспекция по т.нар. магистрала "Европа" с крайна цел - Костинброд. Както обикновено, компания в купето му правеха министри и заместник-министри. В случая - Емил Караниколов (икономика) и Николай Нанков, който бе разжалван от министерския пост в строителното ведомство до заместник след катастрофата в Своге, от която се навърши година. Тримата хвалеха видяното, а последните двама отчитаха като по учебник направеното. В това число как теменужките били преместени от трасето на аутобана (докладва Нанков).

"Много ми е кеф така - първо минаваме по нивите, после минаваме на чакъл и след това на асфалт", изрази задоволство Борисов, правейки сравнение с преходната си инспекция на строителната площадка на аутобана.

И по повода хвърли камък в градината на държавния глава, който тези дни пак критикува правителството (при честването на 142 години от шипченските боеве), като този път посочи, че Борисов е "закотвил" страната "на дъното".

"Затова много се дразнят другите институции, няма какво да покажат. Взели сме решение, инвестирали сме, построили сме и сме го дали на хората", отвърна задочно Борисов.

На път към Костинброд за откриването на новия завод на "Кока-Кола" Караниолов като наизсустен урок докладва от задната седалка цифри и числа, обрисуващи икономическите му успехи. И констатира очевидното - без инфраструктура няма инвестиции:

Без инфраструктура никой инвеститор няма да дойде. Това е изключителен приоритет. Инвестицията на новия завод е за над 34 млн. лв., а държавата се ангажира да изгради съпътстваща инфраструктура за 1,8 млн. лв. От началото на годината имаме сертифицирани 15 инвеститори, работи се по 70 инвестиционни проекта. От миналия юни до този момент са разкрити нови 7000 работни места благодарение на инвеститорите. До момента "Кока-Кола" има 20 000 работника, което е 0,7% от всички работещи в България".

Вече в завода, по познатата програма, се държаха речи, Борисов се снима със симпатизанти и получи подарък - персонално надписана с "Бойко Борисов" бутилка от популярната газирана напитка и чаша. След като разказа колко кола е пиел в активната си спортна кариера, премиерът понечи да си тръгне, но бе спрян от журналистка на бТВ с въпроси за критиките на Радев и за решението на правителството да прати Пламен Георгиев като консул във Валенсия. Бившият председател на антикорупционната комисия, който бе принуден да подаде оставка покрай "Апартаментгейт" и собствената му "тераса с барбекю", бе на практика награден от правителството с изпращането му на дипломатическа служба. Българската общност в страната не остана доволна от това назначение и обяви, че не желае той да я представлява.

Досега Борисов отказваше да коментира този въпрос. Всъщност, не желае да коментира нищо извън "обиколките на успеха", защото само коментарите му по злободневните теми щели да влязат в новините - не и магистралите и заводите. Така се случи и днес.

"Не му отива на Шипка на такъв ден да говори такива неща", започна Борисов по адрес на Радев.

След което изсипа суперлативи за Пламен Георгиев.

"Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, милиарди конфискувани средства (???!!!, б.р.), няколко езика. Има достатъчна езикова подготовка", посочи след констатацията на журналистката, че владее испански колкото тя и самия Борисов го владеят.

"Това явно е някаква поръчка, защото цяла седмица идвате и ме питате за това на фона на инвестициите...", заподозря конспирация премиерът.

На въпрос как ще убедите диаспората, че това е най-добрият дипломатически представител на страната, отвърна пак в същия дух:

"Аз нямам никакво желание да убеждавам вас, вие сте убедени. Спрях от уважение към медията ви. Хиляди консули има в Европа..."

След което скастри представителката на медията, че нищо от пътуването му до Костинброд, магистралата и инвестицията нямало да влезе в новините днес. "Толкова инвестиции... Мисля, че е отговор на всички критики. Благодаря ви!", сложи край на "интервюто" Борисов.