Поредно писмо от държавна институция в подкрепа на единствената кандидатура за главен прокурор - тази на настоящия заместник на Сотир Цацаров - Иван Гешев. Писмото този път е от ДАНС. Датата е днешна - 26 август, а документът е незабавно публикуват в сайта на Висшия съдебен съвет.

Становището е подписано от председателя на спецагенцията Димитър Георгиев. Като мотив за подкрепата той припомня акциите, които са реализирани от спецпрокуратурата под ръководството на кандидата за наследник на Цацаров. Конкретни примери не са дадени, а само са обобщени сферите, в които контраразузнаването вижда успехи - противодействие на тероризма, незаконна миграция, пране на пари злоупотреба с еврофондове и др.

Обяснението за това колко е подходящ Гешев продължава така:

„Придобитият от него професионален опит предполага взимане на адекватни решения, стабилност, поглед върху слабите места в системата и надграждане на постигнатото до момента”.

Георгиев допълва, че взаимодействието между прокуратурата и ДАНС е изключително важно за провеждането на ефективни разследвания.

„Разширяването на механизмите за сътрудничество в рамките на законовите правомощия на двете институции е единственият способ за постигане на добри резултати. Това, от своя страна, води и до повишаване на общественото доверие към тези институции”, се посочва още в становището. 

Това е поредното похвално слово по адрес на Гешев. Самият той първоначално преди месеци твърдеше, че вяма амбиции за поста и не му се участва в тази игра. После се оказа единствена кандидатура за високия пост, предложена от прокурорската колегия във ВСС. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов не се възползва от правото да посочи номинация за поста на Цацаров.