Бъдещата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започва тази седмица процеса по сформиране на своя ръководен екип, като се стреми в него да има баланс между мъже и жени, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Фон дер Лайен може да проведе първите интервюта с кандидатите за еврокомисари още утре, каза един от говорителите й.

До момента 25 от 27-те държави от общността са представили предложения. Липсват кандидатури от Франция и Италия.

Един от първите изслушани ще бъде белгиецът Дидие Рейндерс.

България обяви, че номинира досегашната си еврокомисарка Мария Габриел, която в предишния си мандат в Комисията на Жан-Клод Юнкер отговаряше за цифровата икономика и общество. Какъв ще бъде новият й портфейл не е ясно. 

От 1 ноември германката Фон дер Лайен трябва да наследи на поста Жан-Клод Юнкер, след като беше утвърдена от Европарламента през юли.

Нейното желание е да разпредели ресорите на бъдещите еврокомисари до средата на септември преди изслушванията им пред евродепутатите, които трябва да ги утвърдят.

Процесът трябва да приключи на 22 октомври с гласуване за встъпване в длъжност на новата Европейска комисия, по време на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург.

"Фон дер Лайен се надява да разполага с пълен списък идната седмица, за да е готова за изслушванията в Европарламента", подчерта европейски източник, пожелал анонимност.

Източникът добави, че паритетът между мъже и жени е на път да бъде постигнат. 

Целта на Фон дер Лайен, която е бивш министър на отбраната на ФРГ, е да има по 13 жени и мъже еврокомисари, като се зачита и балансът между основните политически партии (консерваторите от Европейската народна партия, социалистите и либералите).

На този етап са й предложени 10 имена на жени.

Португалия и Румъния предложиха този месец по две имена - на мъж и на жена, както пожела Фон дер Лайен.

Що се отнася до Франция, където президентът Еманюел Макрон още не е взел решение, имената на Силви Гулар и Флоранс Парли (бивша и настояща министърка на въоръжените сили) са сред най-често споменаваните.

В Италия предизвиканата от вътрешния министър Матео Салвини политическа криза, сложила край на правителствената коалиция с Движение 5 звезди, усложнява избора на еврокомисар.