Иранският външен министър Джавад Зариф заяви, че Иран не се опитва да повиши напрежението, но подчерта, че всяка страна трябва да се наслаждава на правата си съгласно международното право, предаде Ройтерс.

Зариф извърши коментара си в Йокохама, край Токио, малко преди среща с японския премиер Шиндзо Абе.

"Както каза нашият президент, ние не се опитваме да повишим напрежението, сподели той. - Ние вярваме, че всяка страна трябва да може да се наслаждава на правата си съгласно международното право."

Американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение от 2015 г. и възстанови санкциите срещу ислямската република.

Държавният глава обяви в понеделник, че е готов да се срещне с иранския президент, "ако условията са подходящи", за да се прекрати конфронтацията между страните и че ще се водят преговори, за да се намери начин да се подкрепи икономиката на Иран. Той обаче отхвърли идеята да се премахнат санкциите срещу Техеран.

Във вторник обаче президентът Хасан Рохани подчерта, че преговори със САЩ няма да бъдат водени, докато всички санкции не бъдат вдигнати.

Япония е сред малко страни, които имат приятелски отношения както с Вашингтон, така и с Техеран. Затова Абе се опитва да играе ролята на модератор между двете държави и посети Иран през юни, за да се опита да понижи напрежението.

Малко по-късно Тръмп избегна директна военна конфронтация с Техеран, след като оттегли заповедта си за нападение над цели на ислямската република. Преди това Иран свали американски дрон край Ормузкия проток.