Отчаяната усмивка на Хоакин Финикс трогва, плаши и очарова в нов финален трейлър почитателите на комиксовото и некомиксовото кино. Още когато студиото публикува първите кадри от „Жокера” през април, стана ясно, че това ще е един от най-необичайните филми за един от най-необичайните комикс герои в киното. Филм, който няма нищо общо с разните батмани, супермени и железни хора и други настоящи владетели на боксофисите от филми за тийнейджъри.

Действието във филма се развива през 1981 г. и разказва историята на Артър Флек, провален комик, с тежко болна майка и задълбочаващи се психически проблеми, който става убиец в Готъм сити. И роля в тази зловеща трансформация има Томас Уейн - милиардер, филантроп и кандидат за кмет на Готъм сити.

„Когато бях малко момче и казвах на хората, че ще стана комик, всички ми се смеха. Е, сега никой не се смее”, казва тържествуващо комикът Артър Флек в първата си поява по телевизията.

Но не е съвсем прав – водещият Мъри Франклин (Робърт де Ниро) му се присмива за това, че не е смешен…

Образът на антигероя с произход от романа на Виктор Юго „Човекът, който се смее” е толкова странно привлекателен (и потенциално оскароносещ), че много големи актьори са готови да умрат, за да получат ролята.

Хоакин Финикс (свалил 25 кг за филма) е третият забележителен актьор през последните 30 години, който получава ролята на забележителния злодей, при това в конкуренция с Леонардо ди Каприо. Преди него жокери са били Джак Никълсън и Хийт Леджър (Джаред Лето няма да го споменаваме, преди да видим какво ще покаже в своя солофилм за антигероя).

Но Хоакин Финикс е първият самостоятелен Жокер без Батман.

Ако някой попита: „А, къде е Батман?”, в „Жокера” той се мярка съвсем за малко и не е в състояние да се изправи срещу Артър Флек. Брус Уейн все още е твърде малък за такава задача. Пък и филмът не предлага обичайното успокоително бягство от реалността, а показва как и защо понякога тя става много плашеща.

 

Премиерата на „Жокера” по света и у нас е на 4 октомври.

Площад Славейков.