Украинският президент Володимир Зеленски предложи днес на парламента да избере за министър-председател 35-годишен правен консултант, който е заместник-началник на кабинета на държавния глава, предаде ТАСС.

Очаква се депутатите да гласуват по кандидатурата на Алексей Гончарук (на украински Олексий Хончарук), днес. 

Руската агенция отбелязва, че той е юрист, доктор по философия, който преди е  бил управляващ партньор в една от юридическите кантори, които извънщатно са съветвали бившия министър на екологията Игор Шевченко.

Гончарук е бил съветник и на първия вицепремиер Степан Кубива.

От 2015 година Гончарук оглавява офис, който с финансиране от ЕС се занимава с регулиране на отношенията между държава и бизнес.

От 28 май т.г. Гончарук е заместник-началник на кабинета на Зеленски. 

Парламентарната група на президентската партия "Слуга на народа" предложи за генерален прокурор заместник-началника на президентската канцелария Руслан Рябошапка, заяви депутатът Никита Потураев.

Зеленски предложи досегашният вътрешен министър Арсен Аваков да остане на поста, каза депутатката от "Слуга на народа" Роксолана Пидласа.

Парламентарната група на "Слуга на народа" предложи за министър на отбраната нещатния президентски съветник Андрий Загороднюк, заяви депутатът от партията Бохдан Яременко.