Един ден в края на август Мануел се прибира към къщи по ул. „Граф Игнатиев“ и вижда, че трамваят върви на заден ход. Поглежда към кабината и открива, че е празна. Явно нещо не е наред, затова младият мъж хуква след трамвая, скача в движение и успява да спре засилващия се вече по наклона вагон – пълен с пътници. Оказва се, че ватманката слязла да си вземе нещо от спирката, защото ѝ прилошало…

Открихме тази история във Фейсбук, в страницата на книжарницата, където работи Мануел.

„Знаете ли как изглеждат героите? Ето така – те не се афишират, не разказват навсякъде за себе си, няма да ги срещнете в сутрешните блокове. Те просто правят това, което трябва, когато трябва!“, прочетохме в страницата на „FOX book café“.

Това е малко и уютно място за книги в централната част на София, а нашият герой може да бъде открит всеки ден усмихнат зад бара.

„Площад Славейков“ потърси Мануел Георгиев, за да разкаже лично тази история, а и да сподели нещо за себе си, защото е човек от културата.

Той е на 20 години и има шофьорска книжка, но трамваят не е автомобил. И все пак успява бързо да открие как да го спре:

„В кабината имаше два педала – натиснах единия, не стана, после другия и почувствах спирачна сила. Това беше. Имах късмет“.

Демонстрирайки и пред Мануел, и пред органите от Центъра за градска мобилност, ватманката показва, че преди да слезе от трамвая натиснала бутона „Стоп“, но като си вдигнала крака от крачната спирачка, трамваят продължил да се движи. Може би е имал повреда… Но от „Градска мобилност“ твърдят, че трамваят е в изправност.

Опасно е да скача в движещ се назад трамвай, но Мануел твърди, че не се е притеснил.

„Притесних се повече, като видях, че трамваят върви на собствен ход назад към кръстовището – казва той. – За части от секундата свързах точките какво ще се случи. Беше ми малко адреналинов момент, нямаше време да мисля.“

Мануел е студент в Музикалната академия, учи „тонрежисура“. Преди това е завършил софийското Музикално училище, с китара. Днес свиренето на китара му е по-скоро хоби. А какво иска да работи някой ден? Първо ще пробва навсякъде – и в медия, и на концерти. Работи във „FOX book café“ заради приятната атмосфера, книгите, а и там продължава да се вижда с любимите си съученици от Музикалното.

„Гордеем се, че Мануел е част от екипа ни! Помнете това име, тепърва ще го срещате!“, казват от книжарницата.

Площад Славейков