Американският президент Доналд Тръмп съобщи днес, че отменя планираното си пътуване в Полша заради урагана Дориан, който приближава бреговете на щата Флорида, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Тръмп трябваше да бъде в неделя във Варшава за отбелязването на 80 години от началото на Втората световна война, започнала на 1 септември 1939 г. с нападение на нацистка Германия срещу Полша.
Президентът Тръмп вече отмени миналата седмица пътуване до Копенхаген, планирано за началото на септември и предвидена среща с датската министър-председателка, тъй като тя не възприе идеята Гренландия да бъде продадена на САЩ.
Тръмп посочи, че остава у дома, за да следи насочването на федералните ресурси към пострадали от урагана, който заплашва атлантическото крайбрежие на Флорида, предаде Ройтерс.
На събитие в Белия дом Тръмп каза, че е разговарял с полския президент Анджей Дуда и го е информирал, че вместо него в Полша ще бъде вицепрезидентът Майк Пенс, а неговото посещение ще се осъществи в близко бъдеще.

Нови шест американски бази

Полша и САЩ са се споразумели за шестте места, на които ще бъдат дислоцирани нови американски войници на полска територия. Това съобщи днес министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак на обща конференция със съветника в Белия дом по националната сигурност Джон Болтън, предаде Ройтерс.
През юни Варшава и Вашингтон се договориха за засилване на американското военно присъствие в Полша, за да се противостои на нарастващата руска агресивност след анексията на украинския Кримски полуостров, припомни агенцията.