Продажбата на апетитен военен имот на брега на морето в Созопол е спряна със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Това съобщиха от неговото министерство в деня, в който изтича срокът за купуване на документация за участие в обявения преди това търг и два дни преди крайния срок за приемане на оферти. 

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е прекратена процедурата за провеждане на търга за продажба на поземления имот с идентификатор № 67800.1.187 с площ 19,847 дка, който се намира в гр. Созопол, местност „Герени“, община Созопол, област Бургас. Решението е въз основа на приключила проверка, разпоредена от министъра на отбраната. 
По банков път ще бъдат възстановени сумите на участниците за закупени тръжни книжа и внесени депозити за участие в търга.",
гласи съобщението.

Става дума за имот, който не е в регулация, но е на много апетитно място - край къмпинг "Градина". Мотивът на МО да го обяви за продан бе, че е с отпаднала необходимост за военните. Заедно с този имот, на търг са обявени още 16 имота. Преди дни граждани и екоактивисти сигнализираха за въпросната продажба край Созопол с опасения, че теренът може в бъдеще да се окаже поредния бетотен оазис на Черноморието.

В дискусията се включи и омбудсманът Мая Манолова, цитирана от бТВ, че проверка е показала, че имотът попада в обхвата на централен морски плаж „Градина” и според специализираната карта на пясъчните дюни част от терена. И припомни, че според законодателството в България плажовете и дюните са изключителна държавна собственост.

От екоинспекцията в Бургас пък заявиха тогава, че теренът не е в защитена територия. Директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова подчерта, че имотът попада в две „Натура 2000” зони.

В резултат на обществената реакция МО обяви,че ще направи проверка. В резултат - търгът вече е спрян.