Шефът на Софийския централен затвор Десислав Трайков е депозирал оставката си, предаде днес БНР. 

Заявлението е подадено до министъра на правосъдието Данаил Кирилов и в него се казва, че Трайков иска да бъде освободен, ако проверка открие негови нарушения в случая излежаващия 16-годишна присъда за наркотрафик у нас черногорец Будимир Куйович.

Полицията го залови във вторник да шофира автомобил с фалшива шофьорска книжка по време на отпуска от затворническо общежитие от открит тип в Казичене.

 
Лидерът на АБВ Румен Петков, бивш вътрешен министър, разкритикува Трайков с остър език и поиска оставката му.
 
 
"Това поведение (на Румен Петков – б.р.) не е характерно за политик от подобен ранг", каза Трайков, цитиран от БНР. "Искам да отбележа, че аз съм временно изпълняващ длъжност началник на Централния софийски затвор от няма и месец назад поради стечение на обстоятелствата. Важно е да отбележа, че нито аз съм му сменял режима (на Куйович - бел.ред) от строг на общ, нито с моя заповед е прекатегоризиран в общежитие от открит тип. Явно г-н Румен Петков не цени труда на служителите от затворната администрация – труд, зад който седят всички изброени от мен факти. Нямам идея какво се е случило в порядъка на 10-12-15 години назад. Не е и моя работа да коментирам взаимоотношенията на г-н Румен Петков с Куйович, но аз се почувствах лично засегнат, семейството ми - също. Поведението в ефир на г-н Румен Петков според мен е неприемливо". 
Кирилов съобщи, че е удължил с 14 дни проверката по случая и след това  ще вземе решение. 
 
"Бих поканил официално г-н Петков да извършим съответната сметка на присъдата на осъденото лице и да преценим резонно и нормално обстоятелствата, възникнали около нея. С днешна дата съм депозирал заявление в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" до министъра на правосъдието. При условие че всичко, което съм казал като изнесени факти и обстоятелства не е така, ще помоля министърът на правосъдието да ме освободи от длъжност", каза още Трайков.
Петков посрещна поканата му с още по-остър език: 
 „Декларирам, че съм готов, ако имаме правораздавателна система, която такъв тип престъпно мислещи ръководители на места за лишаване от свобода ги вкара, където им е мястото, да отида на свиждане на г-н Трайков в затвора, или гражданина Трайков, тутакси. Но да се срещам с безделници, които адмирират отпускарството на престъпници, достолепието на възрастта ми и опита ми от общуването с боклуци, ме възпрепятства“. 
БНР припомня, че пътната полиция е спряла Куйович, защото е шофирал с превишена скорост по магистрала "Тракия". Представил е португалска шофьорска книжка, което усъмнило полицаите.