Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че САЩ разполагат с надеждна информация, че иранският петролен танкер "Адриан Даря" се е насочил към Сирия. Съобщението на Помпейо се появи в туитър: 

"Разполагаме с надеждна информация, че танкерът е на път и се е насочил към Тартус, Сирия. Надявам се да смени курса", посочи Помпео.

"Беше голяма грешка да се вярва на Зариф", каза той (иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, който даде уверения на Великобритания, че танкерът няма да отплава за Сирия - б.р.)

Американското министерство на финансите добави "Адриан Даря" в черния си списък и наложи санкции на капитана му.

"Плавателни съдове като "Адриан Даря" позволяват на (силите "Кудс" на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция) да превозват и прехвърлят големи количества петрол, които те се опитват да замаскират и продадат нелегално, за да финансират зловредната дейност на режима и да разпространяват тероризъм", заяви заместник-министърът на финансите на САЩ Сигал Манделкер, цитирана от БТА

Тя добави, че всеки, който оказва подкрепа на "Адриан Даря", рискува да бъде санкциониран.

Корабът на Иран, заедно с екипажа, бе задържан с помощта на Кралския флот на Великобритания на 4 юли, след като правителството на Гибралтар (британска територия) заподозрая, че крайната му дестинация е Сирия, срещу която ЕС е наложил санкции. Решението доведе до дипломатическа криза в отношенията между Лондон и Техеран. На 20 юли ислямската република задържа британския танкер "Стена Имперо" край Ормузкия проток.

На 18 август Великобритания реши да освободи танкера, въпреки възраженията на САЩ.