65 души, обединени в Инициативен комитет, издигнаха днес кандидатурата на вече бившия омбудсман Мая Манолова за кмет на София. Както от екипа на Манолова обясниха преди няколко дни - става въпрос за хора, с които тя е работила съвместно, защитавайки различни каузи. В списъка обаче има не само медицински работници и майки на деца с увреждания - които Манолова подкрепи като обществен защитник, а и популярни лица от киното, театъра , музикалната сцена и спорта, както и бивши политици. 

Председател на ИК е юристът Никола Вапцаров, един от двигателите на протеста срещу небостъргача "Златен век" в квартал "Лозенец". Сградата е на строителната компания "Артекс", която бе замесена в скандала с евтините жилища за властимащи, по-популярен като "Апартаментгейт". Заради публичните му изяви, сега "Артекс" си търси по съдебен път 100 000 лева от Вапцаров за "непозволено увреждане". 

Впечатление направиха и имената на рапъра Криско и фолк певицата Анелия. Ето и още някои от по-любопитните лица, издигнали номинацията на Мая Манолова за кмет:

Армен Назарян - Легендарен състезател и настоящ треньор по борба - класически стил. Извоювал два олимпийски медала за родната школа - златен от летните олимпийски игри в Сидни през 2000 г. и бронзов от летните олимпийски игри в Атина през 2004 г. Той е единственият борец в света, печелил всички шампионати в две поредни години - 2002 и 2003 г. През 2013 г. става Треньор No1 на България.

Проф. Атанас Щерев - Известен като "бащата на инвитрото" в България. Основател на Медицински комплекс "Д-р Щерев" – едно от авторитетните лечебни заведения за женско и семейно здраве в България. Бивш народен представител в 36, 39 и 40–ото Народно събрание, председател на Парламентарната комисия по здравеопазване (39 НС) и заместник-председател на същата (40 НС). В парламента влиза с листата на НДСВ.

Борис Панкин - Режисьор с 35-годишна професионална практика и над 90 постановки .В момента е артистичен директор и ръководител на програмите за Мюзикъл и английска драма на Американския колеж в София. От 2017 година е член на Broadway Teaching Group – професионалната асоциация на преподавателите по музикален театър в училищата и колежите в САЩ

Веселин Плачков - Актьор, завършил ВИТИЗ през 2003 г. в класа на проф. Димитрина Гюрова. След това работи в Драматично- куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен. Има над 100 представления. Ролите му в киното са в „Краят на 20- ти век“, „Забранена любов“, „Дякон Левски“, „Васил Левски“, „Викинги“, в който участва като каскадьор, „Дамасцена“ и др.

Мариана Попова - Певица. Партньор в живота на Плачков. През 2006 г. представя България на Евровизия в Атина с песента си „Let Me Cry”.

Кристина Димитрова - Музикант, поп изпълнител, автор на десетки хитове, които нямат нужда от представяне.

Мартин Захариев - През последните 25 години работи в областта на медиите като журналист, водещ, продуцент и издател. В момента е заместник-председател на Националния борд по туризъм. Бивш депутат от БСП в 42-рото НС.

Максим Генчев - Български актьор и режисьор, има над 60 театрални роли, с три национални награди, през 1984 г., 1987 г., 1989 г., и номинация за Аскеер през 1998 г. С над 25 роли в чуждестранни игрални филми и български телевизионни сериали.

Минчо Спасов - Юрист, бивш депутат от НДСВ и бивш областен управител на Ямбол.

Деница Димитрова - Бивш депутат от НДСВ, защитник на хората в неравностойно положение и първият член на НС в инвалидна количка.

Войслав Тодоров - Общински съветник от АБВ

Румен Чолаков -  Кандидат за евродепутат от "Път на младите" тази пролет, бивш председател на клуба на младите българи в чужбина "Милениум"

Таню Киряков - Легендарен български спортист - стрелец с пистолет. Единственият, спечелил олимпийски златни медали в 50-метровата стрелба с малокалибрен пистолет и в 10- метровата стрелба с пневматичен пистолет. Олимпийски шампион от летните игри в Сеул през 1988 г. в дисциплината 10 м въздушен пистолет. Олимпийски шампион от летните игри в Сидни през 2000 г. в дисциплина пистолет на 50 м. Бронзов медалист в дисциплината 10 м въздушен пистолет от летните олимпийски игри в Атланта през 1996 г. Бивш депутат от БСП.

Христо Чешмеджиев - Български актьор с близо 30-годишна кариера в Народния театър „Иван Вазов“. 

В инициативния комитет има и много граждански активисти, зад чиито каузи Манолова е заставала като омбудсман. Сред тях са уволнената от болница "Токуда" Мая Илиева, лице на протеста на медсестрите, една от организаторките на протеста "Системата ни убива" Вера Иванова, както и други майки на деца с увреждания, които бяха на палатков лагер месеци наред пред парламента. Сред заявилите подкрепа за Манолова е и адвокат Златина Хаджипанайотова - вдовица с три деца.

В инициативния комитет са бившият конституционен съдия Красен Стойчев, журналистът Невена Андонова, доц. д-р Теофил Седлоев - специалист в областта на хирургичното лечение на рака на гърдата, Йордан Ибришимов - основател на Българското кемпер общество и  т. н.