Къщата музей на писателя Пенчо Славейков в самия център на София, която допреди дни беше надраскана с грозни графити от незнайни "автори", вече е изчистена. Работата е свършена от служители на Столичния инспекторат, който се е самосезирал заради вида на фасадата. 

"Надрасканата до безобразие къща музей Пенчо Славейков вече е като нова - новеничка. Чистим София от грозното и чистим добре", обяви Иво Пенев от инспектората към Столичната община и приложи снимки - преди и сега. 

Фасадата на къщата музей на Пенчо Славейков в сърцето на София преди чистенето.
... и сега. 
Още от крайния резултат.

Пред Клуб Z Пенев уточни, че инициативата е на институцията.

"Това е място, което е емблематично - до къщата на Пейо Яворов в самия център на София, видяхме, че е много тежко покрито с графити. Сега драсканиците по каменната основа са премахнати машинно, а фасадата над каменната основа е пребоядисана със същия тип боя"

За да изглежда съвсем като нова външната част на сградата откъм ул. "Г.С. Раковски", от инспектората са пребоядисали и вратата, улуците, както и ел. таблото. За каменната част е ползвана специална екологосъобразна система за почистване на графити - „Ghibli skib silent”, а боята е също специално изготвена и на български производител. 

 

По случай наближаващия ден на Съединението на България, Столичен инспекторат ще дари и един брой български трибагреник на Националния литературен музей, с който да се подмени похабеното от атмосферните условия налично знаме към момента. 

От началото на годината Столичният инспекторат е почистил от свастики и обидни думи и знаци над 2000 кв.м. стени. 

​​Столичен инспекторат, вече е организирал и следващо място, което ще бъде почистено и ще добие изцяло нов облик. Това е оградата на посолството на Словашката Република в България на адрес – ъгъла на ул. „Кракра“ и бул. „Янко Сакъзов“, където със специално съобразени с цвета на оградата бои, ще бъдат заличени над 25кв.м. графити. 

„ИZчистване“ – под това име Клуб Z започна кампанията си за заличаване на оскърбителните графити по стените и насърчаване на уличното изкуство. С инициативата си искаме да привлечем общественото внимание към проблема с грозните, цинични, заплашителни и дори опасни графити, които като някаква зараза са плъзнали в градовете ни. И да разкажем за добрите примери.