Как в Дюселдорф се борят с появяващите и до днес периодично неонацистки надписи по стените?

С графити! 

Градът в Западна Германия е смятан за столица на модната индустрия и на изкуството. Но винаги е имало крайно десни групи. А най-новите неонацистки "шедьоври" се бяха появили  по фасадите в един от кварталите, които екстремистите третират като "своя територия", разказват местни медии.

В отговор на заплашителните, обидни и грозни надписи полицията в Дюселдорф, заедно с общинските власти, организира в петък акция по почистване. Но се с обикновена фасадна боя, машини и химикали. А отново със спрейове. Или с други думи - с графити. 

Надпис "Nazi Kiеz" (Нацистки квартал - б.р.) бързо чезне под слой жълт спрей. Снимка Скрийншот Туитър

Първоначално инициативата е на граждански организации. Органите на реда и общинарите веднага я прегръщат. Под зоркия поглед на полицаите няколко художници само за часове успяха в петък за променят облика на сградите. На мястото на неоцанистките символи артистите "постявят" красиви, цветни рисунки. 

Едно от посланията пък гласи "Our Colors Arе Beautiful" ("Нашите цветове са красиви")

 

Снимки Скрийншот Туитър

Градските власти заявиха, че крайнодесните графити са „трън в очите“ от години, използвани от неонацистите за „сплашване и плашене на хора, които мислят по различен начин“.

„ИZчистване“ – под това име Клуб Z започна кампанията си за заличаване на оскърбителните графити по стените и насърчаване на уличното изкуство. С инициативата си искаме да привлечем общественото внимание към проблема с грозните, цинични, заплашителни и дори опасни графити, които като някаква зараза са плъзнали в градовете ни. И да разкажем за добрите примери.