Детето върти глава и зяпа - малко над 100-тина души са се събрали в градинката пред "Кристал". Какво да се прави - работен ден. Мъж започва да разказва за 9-ти и какво е правил Тодор Живков със свои съратници преди 75 години и няколко часа ей тук на това място. Баба дърпа детето и му казва:

"Слушай, това е история."

Това е и целта на похода "Памет за утре", който днес ще мине през 9 исторически сгради в столицата, разказващи за превратния 9-ти септември 1944 г. 

"Наследниците на БКП лъжат за това мрачно време и до днес. Те подменят, изопачават, или направо крият истината за комунизма от младите хора на България. Твърдят, че комунизъм в България изобщо не е имало!", пише във Фейсбук страницата на събитието.

И по-важното - организаторите отбелязват как родените след падането на комунизма нямат лична памет за него. Затова "сме виновни ние, техните родители" - и походът и свързването на реални, живи постройки с историята е начинът да се компенсира тази грешка. 

Походът тръгна в 11 ч. от градинката пред "Кристал", а следващата спирка е хотел "Славянска беседа", където в следобеда на 9-ти е създаден първия щаб на Народната милиция, разказва историкът д-р Светослав Живков.

"Едни хора се назначават за щатна народомилиция. Това е незаконно дори от гледна точка на новата власт. Милицията е официално създадена ден по-късно, на 10-ти", разказа д-р Живков.

После се продължава към ул. "Московска" 5, където са били арестантските килии на Държавна сигурност, след това - мястото на мавзолея на Георги Димитров, бившият Партиен дом, бившият Държавен съвет, бившият Отечествен фронт, бившият Комсомол, катедралният храм "Света Неделя". Там ще разказват още за историята на сградите и връзката им със създаването на режима доц. Тодор Попнеделев, доц. Михаил Груев, доц. Валери Колев, Ангел Златков и Калин Манолов.

Журналистът Калин Манолов, организатор на похода, го води с пречупена петолъчка в ръка.

А в 14 ч походът ще завърши със заукопойна молитва и поднасяне на венец пред Мемориала за жертвите на комунизма в България пред НДК.

No photo description available.
Маршрутът на похода.

Всяко място ще бъде отбелязано с пречупена петолъчка. Всяка има QR код, с който човек може да влезе в сайта на "Памет за утре" и да прочете повече за конкретната сграда.