Седем обиска са извършени в три европейски страни, а двама души са арестувани, съобщи федералният прокурор на Белгия.

Хайките са се провели вчера и днес в резултат на разследване за корупция в белгийския футбол, започнало през пролетта. Става дума за пране на пари при трансфери на състезатели.

Обиските били извършени в Белгия, Великобритания и Монако. В малкото княжество е задържан Кристоф Анроте - мениджър на белгийските национали Тибо Куртоа и Яник Караско.

Разследването през април започна заради същия Анроте, но във връзка с друг трансфер - този на сръбската звезда Александър Митрович от белгийския „Андерлехт“ в английския „Нюкасъл“ през 2015 г. Тогава бяха извършени няколко обиска в Белгия, но нямаше арести. Претърсени бяха централите на „Андерлехт“ и дори на националната федерация по футбол.

Кристоф Анроте е заподозрян във вземане на „фалшиви ретрокомисионни“, т. е. комисионни със задна дата. В този случай обаче става дума не за трансфера на Александър Митрович, а на друг играч, чието име не се споменава.

За втория арестуван засега не се споменава нищо. Знае се само, че е помощник на Анроте и че е задържан в белгийския град Лиеж.

“Фактите включват пране на пари и подкупи на частни лица в контекста на трансфера на футболисти“, съобщиха от кабинета на федералния прокурор.

Това разследване не е свързано със скандала „Футболгейт“, във връзка с който преди близо година бяха арестувани 28 души в Белгия по подозрение за уговаряне на мачове, укриване на данъци, пране на пари и корупция.