Отсрочка за Брекзит може да има, само ако искането е добре обосновано.

Това се казва в разпространена днес резолюция, приета от Работната група за Брекзит и подписна от лидерите на политическите групи в Европарламента. Новината бе огласена днес на пресконференцията от председателя на ЕП Давид-Мария Сасоли. Документът ще се обсъжда на пленарна сесия идната седмица в Страсбург.

Предвид последния развой на събитията в британския парламент Брекзит без споразумение изглежда все по-вероятен, за което цялата отговорност ще бъде на Лондон, предупреди Сасоли. Той обяви при какви условия ЕП е готов готов да даде втора отсрочка за излизането на Обединеното кралство от Съюза.

„В резолюцията се казва, че сме отворени за удължаване на срока при положение, че то е добре обосновано и се базира върху следните причини - да се избегне Брекзит без споразумение, да се организират парламентарни избори или да се проведе втори референдум“, каза председателят на Европарламента.

Той изтъкна, че е изумен от решението за разпускането на британския парламент. Според него институцията трябва да работи точно в този важен за страната момент.

Резолюцията съдържа три основни елемента:

• 1. Политическото споразумение по излизането на Великобритания от ЕС;

• 2. Възможността за Брекзит без споразумение;

• 3. Евентуална отсрочка за излизането.

Сасоли повтори, че подписаното споразумение остава най-доброто възможно.

„Разбира се, предпазният механизъм (за ирландската граница – б.р.) остава основната точка, която блокира преговорите. В резолюцията се поставя акцент върху едно много ясно послание - без механизма няма да има споразумение. Нещата са изключително ясни - така смятат Комисията, европейските институции, това е и позицията на Парламента, който, нека ви напомня, има последната дума“, добави Сасоли.

И подчерта, че предпазният механизъм, или т.нар. backstop, е предвиден само за Северна Ирландия.

За промяна на Дъблинския регламент

Същевременно Сасоли се обяви и за промяна на Дъблинския регламент за миграцията. Той определя критерии и механизми за определяне на държавата членка на ЕС, компетентна за разглеждането на молба за международна закрила, която е подадена в една от страните от Съюза от гражданин на трета държава или от лице без гражданство.

„Това не е Библия, нито Евангелие, а инструмент. Европа трябва да се оборудва, за да може да реши това, което се случва в Италия, Гърция, Испания и Малта. Ако чакаме преразглеждането на договорите, то ние всички тогава ще бъдем в пенсия“, каза Сасоли.

Той уточни, че промените в регламента трябва да се основават на солидарността между страните-членки.