Специализирана прокуратура пусна днес нов, трети поред транш извадки от доказателства, събрани в хода на разследването срещу компанията "ТАД Груп" за атаката срещу НАП и публикуването на данните на милиони български граждани. Пускането на новата порция информация е обяснено с "множеството въпроси на представители на медиите по отношение на делото" срещу собственика на фирмата Иван Тодоров и неговите служители Кристиян Бойков и Георги Янков. Първият е обвинен като пряк извършител на хакерската атака, а вторият е управител на компанията.

Прокуратурата сама припомня, че за трети път разпространява доказателства по текущо разследване (първият път дори оттам вероятно по невнимание "изтекоха" лични данни на премиера, главния прокурор, депутата Делян Пеевски - б.р.), но това става с изричното разрешение на наблюдаващия прокурор и след като доказателствата били обект на съдебно изслушване. Държавното обвинение обяснява тази си сравнително нова практика така:

Въпреки прозрачността, в публичното пространство продължават да се разпространяват манипулативни твърдения, които целят персонално злепоставяне на конкретни магистрати и цялостно компрометиране дейността на прокуратурата. Тревожен е подходът на определени лица, политически партии и медии да поставят собствените си амбиции над интереса на повече от пет милиона българи.

Специализираната прокуратура споделя разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, или не се засягат чужди права.

С тези мотиви в сайта на прокуратурата се появиха три нови файла. Първият представлява "експертна справка", изводът от която е, че Кристиян Бойков има общо с разпращането на имели до определени медии. Именно така се разбра за безпрецедентния теч на данни от НАП след хакерската атака. 

Вторият файл представлява извадки от разговор между обвиняемия Георги Янков и служител, проведен малко след ареста на Бойков на терасата в офиса на "Тед Груп". Разговорът е бил записан от охранителната камера, която, както вече прокуратурата обясни - записвала не само картина, но и звук. 

В дешифрирания разговор голяма част от репликите са маркирани с "не се разбира". От контекста се разбира, че двамата разговарят за това какво би могло да бъде открито в компютрите на фирмата, споменава се "банка", коментира се изтриване на чат кореспонденция. Никъде обаче не става дума - поне не ясно - за теча на данни от НАП.

Третият файл съдържа разпити на свидетели. От него се разбира, че става дума за собственици и служители на други фирми, данни на които са били открити при разследването в информацинните масиви на "Тад Груп". Става дума за шестима свидетели. Те разказват как компаниите, в които работят, съхраняват данните си, повечето отричат някога да са имали вземане-даване с "Тад Груп"или да познават някого от обвиняемите. Потвърждват обаче, че справките, предоставени им от прокуратурата, съвпадат с данните от техните масиви, въпреки че не са предоставяли достъп д тези данни на "Тад". 

В едно от свидетелските показания се обяснява, че Иван Тодоров е влязъл в контакт с дружеството, в което работи свидетелят, по имейл. Писмото е съдържало предупреждение, че даните на фирмата са уязвими. Тодоров е предложил услугите си, за да се реши проблемът, твърди разпитаният. В крайна сметка "атакуваната" фирма се не съгласява да ползва услугите на "Тад Груп", а свидетелят твърди, че е бил направен опит чрез нерегламентиран опит за достъп до информация да им бъдат натрапени услуги.

Никъде в свидетелските показания не става дума за хакерската атака срещу НАП, която е в основата на разследването, става ясно още от прегледа на документите. Въпреки че обвиненията срещу тримата от "Тад Груп" са именно за тази атака и те са по чл. 108а от Наказателния кодекс (за всяване на смут и тероризъм - б.р.)