Разпечатка от сайта на самата Национална агенция за приходите влезе в работа днес в защита на обвинения в кибертероризъм - именно срещу НАП - Иван Тодоров. Адвокат Ина Лулчева приложи пред Апелативния спецсъд именно снимани отговори на НАП - след като от сървъра им бяха източени данни - откъдето самите потърпевши съобщават на гражданите, че не е станало нищо страшно, не се налага смяна на лични карти или други защитни действия, че изтеклите данни са само частични...

Шефът на "Тад Груп" Тодоров е обвинен като подбудител заедно с търговския си директор на Кристиян Бойков да извърши престъплението кибертероризъм, което се изразява в това "да създаде смут и страх в населението" - каквато е формулировката на съответния член в Наказателния кодекс (НК).

От днес обаче той е обвинен и като лидер на организирана престъпна група (ОПГ), стана ясно от думите на прокуратурата.

Държавното обвинение и днес отново застъпи тезата, че Тодоров е ръководил ОПГ, която е действала с користна цел. Всъщност през цялото време прокуратурата изтъква, че шефът на "ТАД" е нареждал на служителите си да правят тестово проникване в комуникационните системи на дружества, с цел да открива слабости и после да ги привлича като клиенти.

Аргумент за водещата му роля е и че в цялата фирма охранителните камери били насочени в мониторите на служителите, т.е. - място за "самодейност" е нямало.

Адвокатите пък оспорват, че това - макар и да е така и да е лоша търговска практика, няма нищо общо с източването на НАП, камо ли с "всяване на смут и страх в населението" (чл. 108а от НК).

Проникване в сайтове с евентуална цел те да бъдат привлечени като клиенти изобщо не се съдържа в текста на члена за тероризъм, твърди Лулчева.

Прокуратурата и днес изтъкна, че няма никакви нови доказателства, които да налагат промяна на мярката на Тодоров, когото първата инстанция пусна, после апелацията остави в ареста, а миналата седмица отново първата отново остави зад решетките.

Според държавното обвинение, първо - има обосновано предположение, че той е извършил деянията, за които е привлечен, и второ - има опасност да извърши ново престъпление.

Прокурорът каза днес, че по делото има данни, че фирмите, които са "тествани" от "ТАД груп", после са изнудвани, че данните ще се появят в медиите в случай на отказ на сключване на договор. Както и че организираната престъпна група се отличавала с "последователност и упоритост".

Вместо това адвокат Лулчева за цял час пледира, че няма по делото нито едно свидетелство нито за насилие, нито за увреждане, нито за противозаконна дейност (съставките на рекета), а пък се надявала, че все още у нас никого не съдят за намерения.

"Нито един свидетел не казва, че е заплашван, нито е влизано в сайта му, нито му е предлаган договор", обяви защитничката.

Както Клуб Z вече писа, по това дело прокуратурата пусна отчасти веществени доказателства - снимки от камери, разпити, части от чатове и пояснения какво са си говорили участниците в тях.

 

По този повод неотдавна адвокатката на Тодоров написа молба, включително до главния прокурор Сотир Цацаров. В нея Лулчева казваше, че публикуването на подбрани части от една информация представлява дезинформация и че така се опитват да въздействат на съда и да настроят обществото срещу клиента й. По тази причина тя пише молба до главния прокурор - прокуратурата да й даде всичко, с което разполага, за да може и тя да преценява кои части да си пуска - релевантно на своята теза в делото. Това разбира се й е отказано.

Предстои съдът да се произнесе утре.