Европейската централна банка понижи в четвъртък лихвата по депозитите в опит да спре обезценяването на еврото. Така лихвата от минус 0,4 става минус 0,5 на сто. Реакциите срещу тази стъпка днес са унищожителни. Финансовият свят и дори вътрешните кръгове в банката критикуват остро решението на Драги и го наричат „несериозно като Удсток за финансовия свят“.

Драги представи пакета си с мерки, с които иска да спре започващата в еврозоната рецесия.  Останалите основни лихви на ЕЦБ са оставени без промяна. Лихвата по рефинансирането запазва исторически ниското си равнище от 0 процента, а маргиналната лихва се запазва на 0,25 на сто.

Освен това шефът на банката на еврозоната обяви, че отново ще купува държавни облигации, за да подкрепи икономиките на страните с финансови проблеми. Пакетът от мерки предвижда да се отпуснат по 20 милиарда евро месечно за целта от 1 ноември.

ЕЦБ очаква рецесия в еврозоната и се подготвя за нея, обясни Драги. „Валутният съюз страда от спад в международната търговия заради световната несигурност, а това се отразява пряко на производствения сектор", заяви той.

„В борбата с ниската инфлация в еврозоната Драги зареди поредната базука. Той ще остави дълбоки последствия в паричната политика на ЕЦБ, с които идващата след него Кристин Лагард ще трябва да се справя“, писа немският „Ханделсблат“.

„Драги унищожава парите на спестителите“, критикува и „Билд“. С политиката с итой наказва онези, които спазват правилата  и пестят пари и поощрява длъжниците. Тези мерки са изгодни само за длъжниците и собствениците на имоти, уточнява вестникът.

Според „Нойе Цюрхер цайтунг“ политиката на Драги е див популизъм и знак за пълно безсилие. Критиките срещу Драги са  изаради това, че с политиката елиминира на практика правилата на Пакта за стабилност.

Евтините заеми са причина за пълното отделяне на финансовия свят от реалната икономика. Пари има, икономика няма, коментират експерти.

Германските банки се оплакаха, че политиката на Драги ги тласка към фалит. По техн иизчисления през 1990 година със заем от 100 евро те са печелили по 1,72 евро, а днес печалбата е под 1 евро.