Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започва преглед на лекарствата, съдържащи ранитидин. Причината е съмнение, че те съдържат веществото нитрозамин, което е канцерогенно, съобщиха от здравното министерство.

От ЕМА подчертават, че няма препоръка за прекратяване употребата на ранитидин съдържащи лекарствени продукти. Пациентите, които  ги употребяват, могат да потърсят съвет по всички обезпокоящи ги въпроси от техния лекар или фармацевт.

Съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории извън територията на ЕС.

От Изпълнителната агенция по лекарства припомнят, че потреблението на ранитидин вече десетки години е без данни за вредно въздействие. От 2010 година до сега там нямало подадени съобщения за нежелани реакции, свързани с тези лекарствени продукти.

"Пациентите трябва също да имат предвид, че съществуват много други лекарствени продукти, които се използват за лечение на същите страдания като ранитидин, включително по-нови поколения лекарствени продукти. Трябва да се има предвид също потреблението на ранитидин вече десетки години без данни за вредно въздействие", се казва още в съобщението.

Предстои комитетът за оценка на лекарствените продукти в хуманната медицина към Европейската агенция по лекарствата да оцени цялата информация  относно присъствието на нитрозамин в лекарствените продукти, която ще предостави на националните лекарствени агенции.

Изпълнителната агенция по лекарствата у нас ще уведоми обществеността при необходимост от вземане на допълнителни мерки.