София Владимирова е председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), избрана от квотата на парламентарната група на ГЕРБ. Владимирова, заедно с нейните колежки в СЕМ - Бетина Жотева и Розита Еленова, подкрепиха в края на юни кандидатурата на Светослав Костов за генерален директор на БНР.

Клуб Z проведе разговора със София Владимирова малко след като редколегията на програма "Хоризонт" отказа среща в сградата на СЕМ с генералния директор на БНР. И преди БСП да вкара казуса в парламента, а премиерът Бойко Борисов да поиска одит от Сметната палата в общественото радио и да подкрепи създаване на анкетна парламентарна комисия заради твърдения, че е оказван натиск и цензура в медията.   

Г-жо Владимирова, каква картина виждате вие в БНР?

Ние видяхме две напълно различни гледни точки, които касаят различни събития. Имаше изслушване на генералния директор на БНР по инициатива на СЕМ, на което бяха поканени представители на Комисията за регулиране на съобщенията. Тя е другият компетентен орган за спирането на сигнала на „Хоризонт“ на 13 септември (петък), когато близо пет часа слушателите не можаха да чуят програмата. На това изслушване ние чухме едната гледна точка – тази на генералния директор и неговото виждане за събитията от 13-и. Както, разбира се, беше засегната и темата за свалянето и възстановяването на Силвия Великова в нейния ресор.

Във вчерашния ден, подчертавам, по искане на редколегията на „Хоризонт“, ние ги поканихме да дойдат тук (в сградата на СЕМ, бел. ред.), защото Съветът няма правомощия да вика журналисти. Затова срещата дойде по тяхно искане. Те разказаха съвсем друга история, ако мога така да кажа. Те казаха тяхната гледна точка, тук се чуха искания за оставка, обвинения и опити за натиск, за цензура и за нарушаване на свободата на словото. Това е доста тревожно, шокиращо и тези две гледни точки сякаш не могат да се срещнат. Затова Съветът ще изпрати необходимата информация до прокуратуратурата, тъй като ние не сме разследващ орган и не може да докажем ничия правота в този смисъл. Освен това нашата проверка на събитията ще доведе до административно-наказателни производства. Едното засяга нарушение на лицензията на БНР заради безпрецедентното спиране на сигнала. Другото е за нарушение на член 10 от Закона за радиото и телевизията (за гарантиране правото на информация на гражданите, бел. ред.)

Т. е. българските данъкоплатци и слушателите на БНР, които бяха лишени от правото си на информация, ще платят глобата на едно закононарушение, извършено от ръководството на радиото?

Така е по закон. СЕМ може да налага санкции само на доставчика на медийни услуги. Не на отделни лица.

Не е ли бягане от отговорност да прехвърлите на прокуратурата разследването? Не открихте ли достатъчно доказателства да прекратите мандата на генералния директор Светослав Костов?

За съжаление, нямаме повече правомощия по отношение на изнесеното от журналистите. По отношение на прекратяване на мандата на генералния директор нашите юристи, както и ние, не откриваме достатъчно законова опора в Закона за радиото и телевизията да бъде прекратен мандатът, защото там конкретно са изброени случаите, при които се прекратява мандат на генерален директор. Този казус е възниквал неведнъж през годините с различни управления. И до момента това, на което сме свидетели, на практиката назад в годините, е, че това е доста трудно.

В чл. 67 на Закона за радиото и телевизията се казва, че мандатът се прекратява при системни или груби нарушения.

Но те трябва да са поне две или три и трябва съдът да се произнесъл, т. е. да са влезли в сила. И тук става въпрос за принципите на Закона за радиото и телевизията. Груби и системни нарушения по принципите на закона.

Но вие налагате глоба по две нарушения – за спиране на сигнала и погазване на правото на информация на гражданите. Освен това и прокуратурата се произнесе, че не е имало причина „Хоризонт“ да бъде спряна пет часа. Това не е ли още едно нарушение?

Това ще се установи от Комисията за регулиране на съобщенията, която, доколкото знам, е открила нарушение и ще подходи със санкция. Ние можем да действаме само по Закона за радиото и телевизията и това сме направили.

Каква е дефиницията за грубо нарушение?

Няма конкретна дефиниция за грубо нарушение в закона.

А ако прокуратурата установи, че е имало натиск над журналисти, натиск върху генералния директор на БНР, за да предприеме тези действия срещу критични свои колеги в радиото и да ги свали от ефир, вие тогава ще намерите ли основание да поискате смяна на ръководството?

Нека да изчакаме. Не мога да коментирам бъдещи събития, които не са се случили, защото нямам база, на която да стъпя.

Допускате ли възможността един от гласовете, за които се твърди, че са оказвали натиск върху генералния директор на БНР да отнеме ресора на журналистката Силвия Великова, да е бил представител на прокуратурата? И в момента прокуратурата ще проверява себе си.

Не бих искала да правя такова допускане, защото самата аз съм представител на институция и в конкретния случай сезирам друга институция. Имам доверие, че те ще си свършат работата професионално и компетентно.

Оказван ли е натиск върху членовете на СЕМ до този момент?

Мисля, че е очевидно – натиск върху СЕМ не е оказван. И не следва да бъде оказван. Нашите заседания са публични, решенията ни са публични и какви и вие самите сте свидетели – през текущата седмица всички мнения и позиции, които изразихме бяха пред вас медиите. Закрити заседания не сме правили, никого не сме изслушвали тайно, което смятам, че осигурява достатъчно информация на обществото да знае какво се случва и да направи собствените си заключение.

Вие като медиен човек как виждате, че ще продължи да работи радиото в една ситуация, в която авторитетът на ръководството на БНР е уронен след тази тежка седмица?

Аз вярвам, че радиото може да се възстанови от всичко. Защото радиото има инстинкт, има хора, които са изключителни професионалисти. Те работят там от години и са направили радиото това, което е. И, да, ще бъде трудно. Защото вярвам в поемането на отговорността и в това, че проблемите могат да се решат само честно, очи в очи. И вероятно ръководството трябва да намери възможност, сили и време за един такъв разговор с журналистите, които работят там, защото обликът на програма „Хоризонт“ и на БНР се изгражда от журналистите.

Неслучайно БНР е първа по доверие на института „Ройтерс“. Не вярвам, че тези хора ще позволят сриване на имиджа на радиото. Как ръководството ще се справи с тази своя имиджова криза предстои да видим. И може би въпросът е към него.