Глоба от 10 000 до 100 000 лв. ще наложи Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) на БНР заради безпредецентното спиране на програма "Хоризонт" на 13 септември. Това съобщи регулаторът, като днес е изтекъл срокът, в който обществената медия можела да възрази срещу констатациите за допуснати нарушения. Какъв точно ще е размерът на санкцията предстои да се разбере, когато бъде издадено наказателното постановление. 

Още по-любопитната част от данните за проверката на КРС по казуса със спрения ефир е тази, в която на практика регулаторът опровергава генералния директор на БНР Светослав Костов за причините за въпросното спиране. В понеделник на срещата си със СЕМ Костов обясни, че сигналът на програма "Хоризонт" е бил прекъснат на 13 септември заради проблем с оптичен кабел. Още тогава Бетина Жотева от СЕМ се усъмни в тази версия, тъй като има и други технимески варианти за подаване на сигнал, а и по същото време програма "Присто Ботев" на БНР беше в ефир. Костов така и не отговори на въпросите - защото не е инженер. 

Ето и констатацията на КРС по въпроса - с кабелите и замлъкналото за часове радио: 

На 13.09.2019 г. инспекторите на КРС констатираха прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт” и извършиха проверка в БНР. От БНР не са предоставени доказателства за наличие на технически проблем, наложил прекъсването на излъчването на програма „Хоризонт”.

Констатирано е, че и двете програми на БНР „Хоризонт” и „Христо Ботев” използват един и същи оптичен пренос между БНР и „НУРТС България” ЕАД, който на 13.09.2019 г. не е бил прекъсван. Не е констатирано прекъсване на излъчването на програма „Христо Ботев”.

При извършената проверка в „НУРТС България“ ЕАД беше установено прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт” на територията на цялата страна от 64 предавателни станции. Констатирано е, че на 13.09.2019 г. в периода 09:00 ч. до 17:00 часа е предвидена годишна техническа профилактика единствено на РРТС „Белоградчик“, РРТС „Ивайловград“ и РРТС „Трещеник“.

В хода на проверката беше установено, че на 12.09.2019 г. в 9:26 ч. техническият директор на БНР е изпратил електронно съобщение (e-mail) до началника на отдел „Радиоразпръскване” на „НУРТС БЪЛГАРИЯ“ ЕАД с искане да бъде прекратено излъчването на програма „Хоризонт” на 13.09.2019 г. на територията на цялата страна за времето от 06 до 11 часа поради профилактика на студийния комплекс. На 12.09.2019 г. от „НУРТС БЪЛГАРИЯ“ ЕАД е изпратено електронно съобщение до техническия директор на БНР, че няма да се подава сигнал на програма „Хоризонт” в исканото време. На 13.09.2019 г. в 8:07 ч., отново чрез електронно съобщение, от техническия директор на БНР е поискано възстановяване на сигнала на програма „Хоризонт” в 10:20 ч.

Данни от БТК също опровергават версията на Костов с оптичния кабел, става ясно от съобщението на КРС: ч

От „БЪЛГАРСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИОННА КОМПАНИЯ” (БТК) ЕАД е поискана информация има ли регистриран сигнал от БНР относно оптичния пренос между БНР и „НУРТС БЪЛГАРИЯ“ ЕАД. Констатирано е, че към 14:54 ч. на 13.09.2019 г. за предходните 48 часа в БТК не е постъпил сигнал от БНР.

Всъщност тезата за оптичния кабел беше втората поред, лансирана от ръководството на БНР за спирането на ефира. Първата беше "профилактика", тя се появи и на сайта на радиото на 12 септември в разгара на паралелния сюжет със свалянето на Силвия Великова от ефир и отнемането на съдебния ресор. По-късно тези решения бяха отменени - след протести.

КРС на база на изброеното констатира, че не са били налице нормативно установени основания, които да дават право на БНР да прекъсне излъчването на програма „Хоризонт“. Регулаторът констатира, че БНР е нарушило условията на издаденото от КРС разрешение за радиоразпръскване и затова е съставен акт за административно нарушение. Срокът за възражения от страна на радиото е изтекъл днес.

От КРС припомнят, че още на 16 септември са пратили констатациите от проверката си на прокуратурата. 

СЕМ също обяви, че ще сезира правоохранителните органи след срещата с журналисти от БНР преди ден - за проверка за нарушение на текстове от Закона за радиото и телевизията, забраняващи цензура (чл. 5, т. 1 и 2 от ЗРТ - б.р.)

 
Премиерът Бойко Борисов пък днес поиска от депутатите в парламента да приемат решение, с което да пратят Сметната палата да направи одит на радиото. Предстои да се създаде и анкетна комисия в Народното събрание за кризата в БНР - поискана от БСП и подкрепена от министър-председателя днес. 
 
Междувременно по-рано днес БНР разпространи следното съобщение:
"Поради проявения медиен интерес уточняваме, че екип на Спешна медицинска помощ - София беше повикан в Българското национално радио (БНР). Лекарите са прегледали генералния директор на медията Светослав Костов. Приложена му е терапия. Към момента не се налага хоспитализация и състоянието му не е животозастращаващо."
Повод беше медийна публикация. Без коментар...