САЩ могат да предложат амнистия за венецеулския диктатор Николас Мадуро.

Това заяви Кари Филипети – заместник-помощник държавен секретар за Западното полукълбо. Тя участва в конферентна видеовръзка с журналисти в Брюксел.

„Специалният представител на САЩ (за Венецуела – б.р.) Елиът Ейбрамс води разговори за това. Нашата цел не е да наказваме Мадуро. Нашата цел е да върнем свободата и прозрачната демокрация във Венецуела. И затова искаме да обсъдим редица различни варианти“, каза тя в отговор на въпрос.

Клуб Z се поинтересува дали САЩ участват в разследването на разкрития в началото на годината опит на венецуелската държавна петролна компания ПВДСА да прехвърли милиони евро в българска банка. Тогава бе организиран специален брифинг с участиетона главния прокурор Сотир Цацаров и американския посланик Ерик Рубин. Попитахме Кари Филипети дали разследването има някакъв резултат.

„Не съм запозната със спецификата на случая, но само ще отбележа, че сме посочили ПДВСА, тъй като тя е един от многото примери как режимът на Мадуро манипулира и ограбва природните ресурси, които принадлежат на венецуелския народ. И ПДВСА е източник на доходи за режима на Мадуро, който я използва, за да пълни джобовете на близките си хора“, отговори американската дипломатка.

Всички съюзници на САЩ да признаят най-бързо Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, а Националното събрание – за легитимен орган на властта. Този призив отправи Скот Бъзби – висш представител на Бюрото за демокрация, човешки права и труд към Държавния дпартамент. Той също участва в разговора.

„Неутралитетът означава подкрепа за бившия режим на Мадуро“, изтъкна Бъзби.

Той постоянно използваше това прилагателно за управлението на диктатора. 55 страни по света признават Гуайдо за президент, припомни Бъзби. (Сред тях е и България – б.р.)

„Следете внимателно кубинците“

Кари Филипети пък призова съюзниците на САЩ да следят внимателно какво правят кубинските представители на техните територии. Поводът е решението на властите във Вашингтон да изгонят от страната двама дипломати от мисията на Куба в ООН по обвинение, че се опитали да извършват дейности по прокарване на влияние в САЩ.

„Кубинският режим нарушава суверенитета на всяка страна, в която действа. Той нарушава суверенитета на Венецуела, опита се да наруши суверенитета на САЩ и съм убедена, че нарушава суверенитета и на другистрани, където има дипломати“, изтъкна заместник-помощник държавният секретар.