Кой се е обаждал на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов да отстрани журналистката Силвия Великова като водеща на сутрешния блок на програма “Хоризонт” и като съдебна репортерка остава открит въпрос.

Това каза тя в интервю за Би Ти Ви тази сутрин. Кризата в БНР, която кулминира със спиране на излъчването за пет часа на 13 септември, според Великова е шанс професията да се измъкне от “тази ситуация”, която я свежда до обслужваща различни частни политически и бизнес интереси.а

Великова каза и че не е нормално всичко в държавата да се решава или от прокуратурата, или от премиера Бойко Борисов.

"Оставам в БНР, ням да се откажа сама от работата си", каза Великова. "След такава криза обаче все по-малко хора ще рискуват да задават въпроси, защото знаят какво може да им се случи".

"Усещането да си задраскан е ужасно, много е обидно", каза тя. "В рамките на няколко часа ту плаках, ту се смях истерично. Започнаха да пишат колеги и разбрах, че е имало смисъл това, което правя. Получих голяма подкрепа".

"Очевидно СЕМ (Съветът за електронни медии - б.р.) ще направят това, срещу което съдебен репортер многократно реагирам, а именно - всичко в тази държава да се решава от прокуратурата", добави тя.

Остава актуален въпросът защо, ако генералнията директор на БНР Светослав Костов е отстранил Великова под външен натиск, изведнъж е решил да я възстанови на длъжността й, едва след обаждане от Борисов.

"Политиците имат нужда не от държачи на микрофони, а от хора, които да ги поставят в некомфортна среда и да им задават въпроси", каза Великова. "Иначе няма нужда от нас. Казусът ни дава шанс да се опитаме да се измъкнем всички заедно от ситуацията, която ни е поставила там, където сме".