Търговската война между САЩ и Китай е най-голямата заплаха за световната икономика, смята почти сигурният нов президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. В интервю за американската телевизия Cи Ен Би Си тя нарече взаимното налагане на нови мита "голям тъмен облак за глобалната икономика".

Лагард, която до скоро ръководеше Международния валутен фонд, но подаде оставка, за да оглави Европейската централна банка от 1 ноември, заяви, че митата, които двете най-големи икономики в света са си наложили досега, ще отнемат около 0.8% от глобалния икономически растеж до 2020 г.

"Това е много голямо число. Това означава по-малко работни места, по-малко бизнес, по-малко инвестиции и по-голяма несигурност. Търговската война натежава като голям тъмен облак върху глобалната икономика", подчерта тя. 

Докато светът е изпаднал в тих ужас от възможното развитие на търговската война между САЩ и Китай, двете страни успяват през последната седмица да смекчат тона помежду си. Преди няколко дни американската администрация освободи от мита 437 вида китайски стоки, а днес Пекин премахна налога върху соята, внасяна от САЩ.

Взаимните отстъпки идват на фона на очакваните преговори, които трябва да започнат през другата седмица във Вашингтон. 

"Ако сте инвеститор или имате предприятие, независимо дали то е малко, средно или голямо, няма да инвестирате, ще чакате. Ще седите и се чудите къде ще се организират веригите за доставки“, коментира Лагард. 

Междувременно американският президент Доналд Тръмп, който се превърна в идеолога на търговската война с Китай, заплаши с мита и своите европейски партьори. Според него ЕС продължава да ползва протекционистки политики, за да защитава големите си икономически субекти. Само преди седмица Световната търговска организация на практика разреши на Вашингтон да наложи допълнителни мита на Брюксел, като прие, че европейски държави са субсидирали незаконно самолетния гигант "Еърбъс". По същото време и в същата организация се води аналогичен спор - Европа обвинява САЩ, че администрацията дотира американския производител "Боинг". 

"Европа и Съединените щати са приятели от  векове и често, знаете, са били от една и съща страна на бойното поле и са се спасявали многократно. И аз съм много благодарен на САЩ за това. Това изобщо не са взаимоотношения, които трябва да се превърнат в какъвто и да е вид търговска война“, коментира Лагард. 

По време на мандата си във фонда Лагард ръководеше спасителните програми за Гърция, Португалия и Ирландия по време на кризата с държавния дълг, достигнала своя връх през 2011 и 2012 г. 

На 17 септември тази година тя беше одобрена от евродепутатите за председател на Европейската централна банка на пленарна сесия в Страсбург. Тя беше и единствената кандидатка за поста. Гласуването обаче е необвързващо становище на ЕП дали кандидатът е подходящ за заемането на длъжността. Окончателното решение се взема от Европейския съвет. Очаква се Лагард да бъде избрана и да заеме поста на 1 ноември тази година.