Малко над 600 млн. лв. са задълженията на ТЕЦ "Марица-изток" 2 към Българския енергиен холдинг. Други задължения централата няма". 

Това заяви в ефира на БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод желанието на правителството да увеличи капитала на компанията и така да я спаси от практически фалит. 

За да стане това обаче България трябва да получи разрешение от Европейската комисия, тъй като наливането на парите би могло да се разглежда като нерегламентирана държавна помощ. Така официалното искане на властта е да преобразува тези 600 млн. лв. от заем към БЕХ в увеличение на капитала на дружеството. 

"Увеличението на капитала на ТЕЦ "Марица-изток" 2 касае централата. Искаме да капитализираме част от задълженията, които ТЕЦ "Марица-изток" 2 има към Българския енергиен холдинг, да увеличим капитала. Така би постъпил всеки един и частен инвеститор в условията на пазарна икономика – тази теза ние защитаваме пред ЕК. Смятам, че има доста добър напредък. Надявам се до края на октомври да имаме решение на този въпрос", обясни Петкова. 

Министърът коментира, че основният проблем в ТЕЦ-а е свързан с разходите за емисии, чиито цени били високи и влияели върху финансовите параметри и резултати на дружеството.

"Цената на енергията в целия регион бележи покачване и една от причините е именно покачването на цените на емисиите в глобален мащаб“.

За финансовите проблеми на ТЕЦ "Марица-изток" 2 се знае от средата на миналата година. В началото на април 2018 г. пък компанията изненадващо се отказа от поддържането на т.нар. "студен резерв". В резултат на набързо организиран и проведен търг за нов ТЕЦ, който да поддържа такъв резерв, избран се оказа ТЕЦ "Варна", чиито мажоритарен собственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Така вместо държавната "Марица" да получава пари за неработещите си мощности, милиони левове отидоха именно при Доган. Тогава министър Петкова обясни, че дружеството не е успяло да покрие нуждите на енергийната система и "така силно я е застрашило".

В разпределянето на парите за поддържането на "студен резерв" за тази година големите печеливши отнова са ТЕЦ "Варна", който ще получи малко над 26 млн. лв., както и свързаните с бизнесмена Христо Ковачки "ТЕЦ Марица 3" и "Топлофикация-Русе". Държавната "Марица-изток" 2 участва символично в схемата с гарантиран приход от едва 1,7 млн. лв. 

Днес Петкова потвърди ангажимента на България да поддържа въглищни централи като обясни, че повече от 46% от електрическата енергия се произвежда именно от тях и че през зимата този процент достига до 60.

"Това определя стратегическото място и на комплекса „Марица-изток“, и на всички централи, които произвеждат електрическа енергия от въглища“, отбеляза Теменужка Петкова.

Днес министърът ще се срещне с ръководствата на централите от комплекса "Марица-изток" и синдикатите, с които ще обсъдят мерките за бъдещата работа на ТЕЦ-овете.