Северноатлантическият алианс е получил предложението на президента на Русия Владимир Путин за въвеждане на мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег (РСМО) вместо Договора за ликвидация на РСМО, но няма да го приеме, тъй като няма доверие на Русия. Това съобщи представителят на Алианса Оана Лунгеску, цитирана от руския специализиран портал „Военное обозрение“.

По нейните думи, това игнорира реалността, тъй като Русия вече е разположила забранените от договора ракети SSC-8 (9М729 „Новатор“) на своя територия.

„Дотогава, докато Русия не унищожи системата SSC-8, този мораториум за разполагане не е реално предложение. Ние отново призоваваме Русия да се държи като отговорен международен субект“, заяви тя, като добави, че Алиансът е направил собствена оценка на ракетите SSC-8 и е стигнал до извода, че ракетата нарушава ДРСМО.

В същото време Лунгеску съобщи, че НАТО няма „да отговаря огледално“ на действията на Москва и да разполага собствени ракети, включвайки се в надпревара във въоръжаването. По нейните думи, Алиансът ще отговори по други начини.

„Няма да отговаряме огледално на това, което прави Русия. Ние не искаме нова надпревара във въоръжаването и нямаме намерение да разполагаме ново ядрено оръжие с наземно базиране <...> твърдо сме ангажирани със запазването на ефективния контрол върху въоръженията, разоръжаването и неразпространението“, заяви тя, цитирана от агенция "Фокус".