От 1 януари 2020 г. линията на бедност да бъде 363 лева.

Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане на сайта на социалното министерство и на Портала за обществени консултации, съобщава бТВ. Срокът за обсъждане на проекта е до 27 октомври.

При размер на линията на бедност от 363 лв. средномесечно на човек от домакинство, под прага на бедност са 1 663 668 души.

С определянето на линията на бедност от 363 лв. за 2020 г. финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания ще бъде актуализирана и ще отговаря на динамично променящата се икономическа среда, се отбелязва в доклад на социалния министър.

Всеки пети българин е живял през 2018 г. под прага на бедността през 2018 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). В тази група най-голям голям процент от хората не успяват да платят месечните си разходи за жилището, лишават се от консумация на месо или риба всеки втори месец, не могат да посрещнат неочаквани финансови разходи. През изминалата година 20,9% от населението живее в материални лишения, се казва в доклада на Националната статистика.

"През 2018 г. линията на бедност общо за страната e 351,11 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 550,8 хил. лица, или 22,0% от населението на страната. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се запазва, а относителният дял на бедното население намалява с 1.4 процентни пункта", се казва в доклада.