Председателят на Европейската централна банка Марио Драги подкрепи предложението на френския президент Еманюел Макрон за общ бюджет на еврозоната, за да се засили дългосрочното бъдеще на единната валита. Изказването си Драги направи пред американския вестник "Файненшъл Таймс", цитиран от banker.bg.

"За да имаме по-силен икономически и паричен съюз, се нуждаем от общ бюджет на еврозоната. Очевидно e, че политическият дебат по този въпрос предстои да извърви дълъг път, но аз съм оптимист", отбеляза пред финансовото издание той.

Шефът на ЕЦБ коментира, че към този момент по--големите държавни разходи са по-наложителни от преди, за да се балансира забавеният световен икономически растеж. Драги подчерта, че  за еврозоната е необходима дългосрочна отдаденост на идеята за съюз за фискални трансфери между членовете на еврозоната, за да може тя се конкурира с други световни икономически сили.

Подобно мнение е изразявала и Кристин Лагард - бившата шефка на Международния валутен фонд, която се очаква да смени на поста председател на на ЕЦБ Марио Драги в началото на ноември. Според нея еврозоната се нуждае от свой собствен финансов министър и че се надява на прогрес във визията за общ бюджет на Европейския съюз.

В средата на юни пък европейските министри на финансите се споразумяха за обща рамка на бюджет на еврозоната. Кръстен "бюджетен инструмент за конкурентоспособност и конвергенция", зародишът на бюджета на еврозоната има за цел да насърчава структурните реформи, за да увеличи конкурентоспособността на 19-те страни, приели единната валута.

"За първи път създадохме оперативен бюджет, който ще помага на страните от еврозоната да се сближават и са станат по-конкурентоспособни", каза тогава министърът на финансите на Франция Брюно Льо Мер. -  Това е пробив."