Как учените, ангажирани с темата за климатичните промени, оценяват речта на Грета Тунберг пред ООН. Немалко от тях отчитат, че 16-годишната активистка е успяла да повдигне темата и да събуди тревога и загриженост в много по-голяма степен, отколкото те при опитите си, които продължават десетилетия наред, съобщава Ен Би Си. Като усилията на Грета получават тяхната подкрепа.

"От над 20 години изучавам климатичните промени. Повтарям същите неща от 20 години, но тя успя да накара хората да слушат, нещо, в което ние, учените, се провалихме."

Това казва Салиймул Хък, директор на Международния център по климатични промени и развитие в Бангладеш.

"Мисля, че това беше най-силната реч, която съм чувал", добавя той.

Сали Бенсън, директор на Института "Прекур" към Станфордския университет, приветства емоционалните забележки на Грета и нейните усилия да мобилизира младите хора да настояват за действия, които да предотвратят климатичните промени.

"Тя е лидер, който катализира процеси, коментира Бенсън. - Създава движение, в което младите хора оказват натиск върху общини, градове, държави и корпорации и казват: "Няма да чакаме."

В емоционалното си обръщение в ООН Тунберг упрекна световните лидери, че не правят достатъчно по въпроса за климатичните промени, като подчерта колко спешна е ситуацията в света, като често се позоваваше на доклад на Междуправителствения панел за климатичните промени от октомври 2018 г. за влиянието на увеличаването с 1,5 градуса на световните температури.

Докладът посочваше, че планетата вече се е затоплила с 1 градус Целзий от 19 век насам и слагаше 1,5 градуса като праг, отвъд който ефектите от климатичните промени, като топенето на ледовете, екстремни горещини и покачване на нивото на океаните, ще станат животозастрашаващи.

"Популярната идея за намаляване на вредните емисии на газовете наполовина за 10 години дава само 50 на сто шанс да останем под 1,5 градуса", каза още Тунберг.

Но дори възможността за намаляване на глобалните емисии на въглероден диоксид драматично до 2030 г. бързо губи реалната си стойност, според Саймън Донър, климатолог в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър, Канада.

"Математически и технически, това е възможно, но не и реалистично, смята Донър. - Да се намалят емисиите така драстично само за 10-годишен период ще изисква огромни промени в страните по света"

Скорошни данни показаха колко трудно и какво предизвикателство е да се задържат дори сегашните нива на въглеродни емисии. Доклад, публикуван миналата година от  Global Carbon Project, изготвен от международен консорциум от климатолози, посочваше, че емисиите са били рекордно високи през 2018 г. След период на стабилизиране между 2014 и 2016 г. световните газови емисии почнаха да се увеличават през 2017 г. и скочиха с 2,7 процента през 2018 г. 

Но дори и някои от тези предизвикателства да изглеждат непреодолими, според Донър е важно хората да не бъдат обезкуражавани.

"Светът няма да спре да съществува през 2030 г., дори и да не успеем и глобалното затопляне да се повиши с 1,5 градуса. Но трябва да продължаваме да полагаме възможно най-големи усилия, защото колкото повече намалим емисите, толкова по-малко ще е затоплянето на планетата и по-малко хора ще страдат", допълва той.

Нейтън Хълтман, директор на Центъра за глобално устойчиво развитие към Университета на Мериленд казва, че посланието на Тунберг е било ефективно, защото е предало нуждата от спешни действия.

"Харесва ми, че разбуни духовете, коментира Хълтман, който е работил в Белия дом по политиките на климата и енергиите по времето на президента Барак Обама от 2014 до 2016 г. - Нейното изказване не беше от обичайните, които се чуват по време на срещи на ООН. Важно е да говорим откровено за това, което трябва да направим."

Той добавя, че речта на Тунберг и протестното климатично движение, което шведската тийнейджърка започна през 2018 г. и което на 20 септември изкара милиони по света на глобална климатична стачка, са запилили искрата и това е истински прогрес по темата.

"Това не е улавяне за сламка - мисля, че има истински сигнали за движение и това ми дава надежда. Ние прекосяваме този мост от десетилетия и донякъде сме стигнали, но има още много път", добавя ученият.