Американският държавен секретар Майк Помпео е присъствал при разговора на американския президент Доналд Тръмп с президента на Украйна Володимир Зеленски, довел до разследване срещу Тръмп, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Агенцията се позовава на двама американски служители, поискали да останат анонимни.
Това е първото потвърждение, че правителствен служител е присъствал при разговора на Тръмп със Зеленски, в който Тръмп е упражнил натиск върху украинския президент да разследва участието на Хънтър Байдън (син на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън) в управителния съвет на украинска газова компания.
С информацията за присъствието на Помпейо при разговора между двамата президенти се увеличава броят на хората, за които се знае, че са осведомени за него от първа ръка.
Държавният департамент не коментира информацията, отбелязва Асошиейтед прес.

Адвокатът на Тръмп получи призовка да представи на Конгреса документи за украинската афера 

Руди Джулиани, личният адвокат на Тръмп, получи вчера призовка да представи пред Конгреса документи във връзка с украинската афера, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
В призовката конгресмените изтъкват, че евентуален отказ на Джулиани да представи исканите документи ще представлява възпрепятстване на разследването, което може да доведе до импийчмънт на президента Тръмп. Джулиани разполага със срок до 15 октомври да представи документите.
Той призна по телевизията, че, в качеството си на личен адвокат на президента, е поискал от украинското правителство да вземе за мишена бившия вицепрезидент Джо Байдън, посочват председателите на комисии в Камарата на представителите, които водят разследването.
Джулиани заяви наскоро, че разполага с доказателства, че не е действал сам и че други служители в правителството на Тръмп също са участвали в заговора, изтъкват конгресмените.
Демократите в Конгреса започнаха на 24 септември разследване срещу Тръмп по подозрение, че е упражнил натиск върху украинския президент Володимир Зеленски да разследва сина на Джо Байдън.
Хънтър Байдън е бил член на управителния съвет на украинска газова компания по времето, когато баща му беше вицепрезидент на Съединените щати, отбелязва Франс прес.
Тръмп е възложил на Джулиани да събере информация за дейността на Хънтър Байдън в Украйна.
В изпълнение на поставената от Тръмп задача Джулиани, който е бивш кмет на Ню Йорк, се е срещнал с няколко украински служители. Той заяви, че е съгласувал действията си с американския Държавен департамент.