"Съдийската колегия абдикира от своите задължения, вменени в Закона за съдебната власт - да брани независимостта на магистраитте.

Изобщо целият този подход, в който се насажда омраза, ненавист към магистрати - независимо дали сме съгласни с постановените съдебни актове - е връщане към епохи, които смятам, че би трявало да сме позабравили. 

Така Лозан Панов коментира днес двете публични изявления на Съдийската колегия на ВСС (една "позиция" и един "призив", б.р.) изразени през миналата седмица по повод случая със съдебното решение за Джок Полфрийман. 

Както Клуб Z писа, на 24 септември Съдийската колегия - без да има заседание, излезе с първата "позиция", реагирайки на сигнал на младежкото ВМРО. Тя безпрецедентно прати съдебния състав, постановил условното предсрочно освобождаване на Полфрийман, на Инспектората по съмнение, че е нарушил... кодекса за етично поведение. А вътре се казваше, че кадровиците споделяли усещането "за нарушен баланс между правото и справедливостта".

Другата бе от 27 септември, и макар че уж бе по-"щадяща" към съдебния състав, вътре се казваше включително, че "независимостта не е прерогатив на съдебната власт и привилегия на отделния съдия, а съществува в интерес на тези, които търсят или очакват правосъдие,"

"Съдийската колегия реагира неадекватно и непоследователно с първата позиция и с вторта позиция - каза днес Лозан Панов на влизане на заседание на ВСС.

Нещо повече - ако си спомняте предаването ми на Инспектората по сигнал на магистрати беше чрез решение на съдийската колегия (става въпрос за писмо на Апелативинте спецсъдии, че Панов ги настискал, след като им прати проверка по делото "Иванчева", б.р.).

Докато сега това, което разбирам, че се е случило, е без да има решение и акт на съдийската колегия. Дори без да е внесен в дневния ред! Защото внасянето в дневния ред предполага най-малкото коментар и дебат по тази тема", отбеляза Панов, който не е участвал в съставянето и на двете отворени писма.

Иначе на журналистически въпроси за самото дело "Полфрийман", той напомни, че то е висящо пред ВКС и няма как да коментира.

Но направи следния коментар по принцип:

"Хората имат право да коментират, да изразяват своята позиция. Но бих казал, че за да може да има информиран избор, е добре съдебните актове да бъдат прочитани, независимо от това кой как ще ги интерпретира."

Панов допълни още, че на сайта на ВКС са публично достъпни съдебните актове, свързани с Джок Полфрийман. 

"Казвам го, защото в една замърсена медийна среда дори тези, които не са чели актовете и малкото, които сме чели актовте, могат да въздействат и да манипулират обществото. Затова, за да има информиран избор, добре е хората да се запознават и да знаят."

Той изтъкна, че отговорност и на съда, и на самите медии е да помагат за правната култура на обществото.