Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) за първи път показа редица нови въоръжения на парада по случай 70-тата годишнина от образуването на Китайската народна република (КНР), съобщи кореспондент на ТАСС от трибуната на площад Тянанмън, цитиран от "Фокус".

Ракетно въоръжение

Една от най-очакваните премиери стана новата междуконтинентална балистична ракета (МБР) DF-41 (Дънфен-41, или CSS X-10 по класификацията на НАТО). По-рано тя никога не е участвала в тържествени паради.

МБР е оборудвана с отделяща се бойна глава, която включва от 10 до 12 ядрени блока с индивидуално насочване. Според различни оценки, максималният обсег на полета на DF-41 е около 14 хиляди километра, което я прави една от най-далекобойните балистични ракети в света.

Още една важна новост на парада стана демонстрацията на балистичната ракета със среден обсег DF-17, която се използва за въвеждане на зададената височна на хиперзвуковия глайдер DF-ZF (по-рано е използвано обозначението WU-14). Предполагаемо, обсегът на действие на апарата е 12 хиляди километра.

Следващата премиера беше на свръхзвуковата стратегическа крилата ракета CJ-100. Както писаха по-рано китайските медии, тя може да се използва за унищожаването на добере укрепени цели и подземни бункери.

В същото време източник на хонконгското издание South China Morning Post съобщи, че CJ-100 вече е на въоръжение в НОАК и е предназначена за унищожаване на големи морски цели. Обсегът на действие на ракетата е около 2-3 хиляди км.

Безпилотни апарати

Още един ярък момент от наземната част на парада бе демонстрацията на най-новия ударен дрон GJ-11. Той е създаден с използване на стелт технология и освен непосредствено унищожение на цели, той може да се използва за изпълнение на далечно разузнаване и прихващане.

Известно е, че дронът се разработва от 2009 година, а първият му полет е през 2013 година, но по-голямата част от тактико-техническите му характеристики остават неизвестни.

Друга новост беше свръхзвуковият разузнавателен безпилотен летателен апарат WZ-8. Предполага се, че по време на неговото разработване са били използвани технологиите на няколко подобни американски височинни азузнавателни летателни апарата Lockheed D-21, паднали в средата на XX век в Китай.
Също така бе представен и безпилотен подводен апарат HSU001. Той е предназначен за далечно подводно разузнаване и събиране на информация.

Бомбардировач

Наблюдателите отбелязаха появата във въздушната част на парада на нова модификация на стратегическия бомбардировач H-6N (последната модификация на основата на съветския Ту-16). Една от отличителните особености на бомбардировача е наличието на прът за зареждане във въздуха, което значително ще увеличи радиуса на действие на самолета. Той е разработен като носител на стратегическата крилата ракета DF-10A, чийто обсег е около 2 хиляди километра.
В днешния парад участваха 15 хиляди военнослужещи, както и 160 бойни самолета и 580 единици военна техника. Това е най-големият парад в историята на Китай.