Договор за изграждане на две компресорни станции, които са част от проекта „Балкански поток“, ще подпишат днес "Булгартрансгаз" и избраният за изпълнител на проекта консорциум „Ферощал Балкангаз“, предава БНР.

Проектът за разширение на газопреносната ни инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница ще осигури и условията за осъществяването на концепцията за газоразпределителния център „Балкан“.

Компресорните станции са едни от най-важните съоръжения за един газопровод, а целта им е да гарантират запазването на високото налягане на природния газ, транспортиран по магистралните тръби. Те са задължителен елемент от газопреносната мрежа и обикновено се разполагат по трасето на газопровода на разстояние в диапазона от около 60 докъм 160 км една от друга.

В началото на август бяха отворени  ценовите оферти за тази част от проекта в рамките на обществена поръчка. В конкурса участваха само два консорцуима - "Расово - Провадия КС" и спечелилият "Ферощал Балкангаз", който е реално обединение между "Ферощал Индустрианлаген" ГмбХ, "Главболгарстрой" АД и "Главболгарстрой Интернешънал" АД.

Офертите и на двамата участници отоговаряха на условията на поръчката, но "Ферощал Балкангаз" предложи по-ниска цена за строителството на станциите - малко под 180 млн. евро без ДДС или около 350 млн. лв. 

Двете нови компресорни станции ще бъдат изградени в района на Расово и Нова Провадия. Според изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, след като построяването им ще имаме възможност да достигнем техническия проектен капацитет за разширението на нашата мрежа в посока към Сърбия, Унгария и Австрия. 

Припомняме, че договорът за изграждането на газопровода между границите на България с Турция и Сърбия - т. нар. българска част на "Турски поток" беше подписан на 18 септември тази година.  "Булгартрансгаз" и избраният (трудно) изпълнител на проекта - консорциумът от Саудитска Арабия "Аркад" положиха парафи под документа в Министерския съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов, министърката на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланика на Саудитска Арабия Месфер Бин Абдулрах.

Според условията на договора т.нар. "Балкански поток" трябва да бъде реализиран в рамките на 615 календарни дни, а в първите 250 дни трябва да се изградят 308 км от линейната част на газопровода. В същото време руският министър на енергитиката - Денис Мантуров - обяви във Варна, ден преди подписването, че страната му очаква България да спази договореностите си и по разклонението на "Турски поток" да може да потече газ от 1 януари 2020 г. Според информациите до момента това е част от договора между "Булгартрансгаз" и "Газпром", когато се реши, че "Турски поток" ще мине през България.  Как точно ще бъде спазен този срок не е ясно, защото до края на годината не остават 250 дни - максималният срок, в който трябва да приключи първият етап от строителството.