Служителят на парижката префектура на полицията, който уби с нож четирима колеги вчера преди да бъде застрелян от полицаи е бил приел исляма преди година и половина, съобщават днес френските медии.

Все още властите не бързат да се произнесат за мотивите на престъплението, но версията за тероризъм не е изключена, предаде Франс прес.

Обискът, извършен в четвъртък в дома му не е показал елементи, които потвърждават хипотезата за радикализация, но съпругата на убиеца е признала пред следствените органи, че поведението му напоследък е било "необикновено и възбудено".

"На  този етап прокурорът на Париж, както и шефат на антитерористичната прокуратура са в тясна връзка, те ще решат квалификацията на деянията, които до днес не показват тероризъм на сегашния етап на разследването", каза правителствената говорителка Сибет Ндиайе пред "Франс енфо".

Ако терористичната следа, както и всяка друга "не са изключени", "няма показания, обратно на някои фалшиви новини в социалните мрежи,  за евентуална радикализация на извършителя на тези убийства, следователно анкетата трябва да продължи", добави тя.

"Ако някой е мюсюлманин, това не значи, че е терорист. Оттук фактът, че някой е приел исляма, не е автоматичен знак за радикализация", подчерта Ндиайе. 

45-годишният нападател е бил роден във Фор дьо Франс в отвъдморската територия Мартиника, пише "Журнал дю диманш". Работел е като ИТ специалист в Дирекцията по разузнаването на полицията, където постъпил през 2003 г.

Според вътрешния министър Кристоф Кастанер убиецът е бил "образцов служител", никога не е създавал проблеми.

Освен версията за радикализация разследващите органи работят и по версия за личен конфликт. След обиска в жилището на извършителя в пететажна сграда в Гонес (Вал д'Оаз), където живеят много полицаи, съпругата му е задържана.

"Той беше обикновен човек, много спокоен", свидетелства един от съседите му пред Франс прес. "Виждах го да ходи в джамията, но имаше нормална  (религиозна - б.р.) практика".

Според съседи той имал две деца - на 9 и 3 години.

Полицейският синдикат отрече убийствата да имат връзка с протестното движение сред служителите против стреса и високият брой самоубийства в редовете на силите на реда.

Въоръжен с кухненски нож, нападателят се нахвърлил върху трима полицаи в Дирекцията по разузнаването, в две канцеларии на първия етаж на сградата, а след това по стълбището атакувал две служителки, работещи в същата сграда. Когато излязъл на двора, полицай го прострелял смъртоносно в главата със служебното си оръжие.