Американският президент Доналд Тръмп обяви, че официално е одобрил включването на Полша в програмата на САЩ за безвизово пътуване за туризъм и бизнес с престой до 90 дни.

Очакваше се решението за визите да бъде обявено по време на официалното посещение на американския президент във Варшава по повод годишнината от началото на Втората световна война с нападението срещу Полша на 1 септември 1939 г. Но Тръмп отмени в последния момент визитата с обяснение, че трябвало да остане в страната заради задаващ се мощен ураган.

След това полски медии започнаха да прогнозират, че е по-вероятно това да стане в началото на 2020 г. и поляците да започнат да пътуват до САЩ от следващото лято. Смята се, че за реалното задействане на нови визов режим са необходими около 6 месеца.

Варшава от години се представя като може би най-симпатизиращата на САЩ източноевропейска държава, но в случая това няма значение за отмяната на визите. Има правило, съгласно което безвизово пътуване би могло да се обсъди, след като намалее под 3% броят на отхвърлените молби за визи. Периодът, в който се регистрира този показател, приключва на 30 септември, т.е. в края на фискалната година в САЩ. Изчисления на посолството на САЩ в Полша показваха това лято, че показателят ще бъде покрит и вече има основание поляците да започнат да пътуват свободно през Атлантика.

От своя страна, полското правителство трябва да приеме допълнителни ангажименти и да изпълни определени изисквания, засягащи най-вече сътрудничеството в сигурността.

Страните от ЕС, за които все още се изискват визи за пътуване до САЩ, са България, Румъния, Хърватия и Кипър.