Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева увери, че туристическата фирма "Астрал Холидейз", която обяви фалит вчера, не е оставила бедстващи българи в чужбина или нейни туристи в България. Хотелиери обаче питат какво се случва с тях.

"В момента бедстващи туристи на "Астрал Холидейс" в чужбина, а и в България няма. Това означава, че може спокойно да довършат почивката си и да се върнат вкъщи", заяви Георгиева пред Нова телевизия.  

Министерството на туризма е получило и уверение от изпълнителния директор на фалиралия туроператор, че задълженията им към хотелиери и доставчици са платени. Под 200 души са платили екскурзиите си, но все още не са заминали, уточни още Георгиева.

"Астрал Холидейз" беше партньор на големия британски туроператор "Томас Кук", чийто фалит предизвика криза в туристическия бранш в Европа. 

"В нито едно изявление не се чува какво ще се случи с хотелиерите, които са работили с "Томас Кук" и "Астрал Холидейз". С "Томас Кук" разбрахме, че 58 хотела ще пострадат. Но колко ще бъдат от тук нататък? Много е важен моментът дали Министерството на туризма има анализ на ситуацията", коментира пред Нова телевизия и хотелиерът Диана Колчева.