Служител от пресцентъра на Министерството на отбраната е сред хората, разпространявали фалшиви новини как ще бъдат отнемани деца от родителите им. Това потвърди вицепремиерът Томислав Дончев в Министерския съвет след края на редовното правителствено заседание. Дончев заяви, че е разговарял по темата с вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов и той е обещал, че ще вземе мерки.

В организирането на истерията са участвали както външни фактори, така и български политици, чиновници и евангелски пастори, заяви още Дончев. Това е кампания, която продължава с месеци, добави той и също призова медиите да помагат за информиране на хората и прекратяване на истерията, която доведе до отказ на родители да пращат децата си на училище в Сливен и Ямбол.

Самият Каракачанов потвърди обещанието по-късно: 

"Ако някой се е заигравал с темата, ще бъдат взети мерки", ангажира се той.

В публичното пространство не е тайна, че става дума за шефа на пресцентъра на военното министерство Александър Урумов. Той е и бивш началник на комуникациите в БНБ. Освен с тези си позиции Урумов е известен и с това, че е драматург, писател, сътрудник на Държавна сигурност, обявен от комисията по досиетата, но и деен евангелист и проповедник. Сам се хвали и участва във "войната" с Истанбулската конвенция.  

Към момента Александър Урумов не отговаря на мобилния си телефон. 

Историята с фалшивите новини, довели до паника в училища в Сливен и Ямбол, че някой щял да отнема деца, "не е нещо ново - това тече от поне половин година, не е толкова невинно, колкото изглежда на пръв поглед, и не е поредната дигитална щуротия", заяви и по-рано сутринта Дончев в интервю за Нова тв.

И добави:

„Първо - това е след всичките ни системни усилия да върнем децата в клас. 40 000 деца сме върнали. Второ - няма как да не си мислим, че това има определени политически мотиви, най-малкото ескалира в определена предизборна ситуация.”

Вицепремиерът съобщи, че МВР и прокуратурата работят по темата. Не стана ясно откога, при положение че казусът по собствените му думи не е нов (нова е само предизвиканата паника, която опразни няколко училища преди ден - б.р.).

„Има външни и вътрешни сили, които са замесени в цялото мероприятие, в различен профил, заяви Дончев и продължи: - Дали има замесени политици? Да! Има партии, които са пряко ангажирани с каузата. Поне няколко кандидат-кметове и една политическа сила са ангажирани. Доколкото знам, е коалиционен партньор на левицата в няколко формата за местните избори.”

По думите му историята с децата не е единствената тема, по която се истеризира в интернет и се тества обществената реакция. Но в случая е ударена болна тема, която експлоатира дълбоко заложени страхове - на родителите за техните деца. Вицепремиерът разказа, че сам е получавал въпроси от различни хора, в това число грамотни, критични, хора на държавна служба.

Затова на родителите трябва да се каже:

Ако съм самотна майка, могат ли да ми вземат детето? - Не!

Ако нямам кола, могат ли да ми вземат детето? - Не!

Ако вечер си сипвам една ракия, могат ли да ми вземат детето? - Не!

Повече конкретика нямаше - Дончев посъветва журналистите да намерят отговорите. И обяви, че тези, които боравят със страховете на хората чрез слухове, са персонифицирани. Според него този политически инструментариум е използван през последните години и по други поводи - разселване и заселване на бежанци, манипулации със заселване на роми там, където няма, а целта е освен политически дивиденти и всяване на страх, и разделяне на обществото.

Дончев за пореден път увери и гарантира, че отнемането на дете е крайна мярка, когато детето живее в опасни за здравето и живота му условия:

„Рядка, драстична мярка, която е обект на съдебен контрол”, обясни вицепремиерът. 

Дончев коментира и повечето актуални събития в страната - например изборната кампания за местния вот на 27 октомври. По думите му на всички избори ГЕРБ са играли чисто.

„Кампанията не започна добре. От мръсна кампания страда демокрацията”, заяви вицепремиерът.

По думите му "медийната среда в България е дълбоко болна и преди да я лекуваме, трябва да й поставим точна диагноза".

В България по едно и също време има укор, че някой спира свободата на словото - частен интерес, политик, олигарх и в същото време в редица медии всеки може да каже всяка оскърбителна глупост - което е абсурдно, обясни Дончев.

По казуса със завода на "Фолксваген", който в крайна сметка явно ще бъде в Турция, Томислав Дончев обясни, че България не е можела да предложи повече на германския концерн, защото спазва европейските правила за забрана на държавна помощ. Няма и как да се обещае (както направи Реджеп Ердоган - б.р.), че ще бъдат купени автомобили от държавата, защото това става чрез обществени поръчки. 

Вицепремиерът уточни, че България още няма писмо от "Фолксваген", че страната ни е отпаднала от надпреварата. И добави:

„Темата за голяма инвестиция за производство на автомобили не е затворена. България има над 200 фабрики, които произвеждат автомобилни компоненти. Убеден съм, че рано или късно тази концентрация ще доведе до това България да има голяма инвестиция в производството на автомобили”, каза Томислав Дончев.  

За поведението на лидера на коалиционния партньор на ГЕРБ ("Атака") Волен Сидеров Дончев заяви: 

„Коалиционното управление нито е лесно, нито е просто и за съжаление предполага компромиси. Въпросът е да не се преминава една граница. Близо сме до нея”, каза Дончев.

Той добави, че бившият му съпартиец Цветан Цветанов "очевидно има политически амбиции - ще видим докъде ще стигнат". Но отказа да влезе в по-детайлни коментари по темата с бившия втори в ГЕРБ.