Александър Урумов е директор на пресцентъра на Министерство на отбраната (МО). По-рано през деня вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че служител от пресцентъра на Министерството на отбраната е сред хората, проверявани за разпространяване на фалшиви новини как ще бъдат отнемани деца от родителите им. Лично министърът на отбраната Красимир Каракачанов е провел разговор с Александър Урумов в днешния следобед. Вицепремиерът заяви пред БНТ, че Урумов го е уверил, че няма нищо общо със случая, а ако се докаже обратното - служителят му ще понесе отговорност. Допълни още, че ситуацията му прилича на "провокация" и опит за "интрижка" в управляващата коалиция заради изборите.

След този разговор Урумов говори и пред "Клуб Z":

Г-н Урумов, вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че служител от пресцентъра на Министерството на отбраната сред хората, които разпространяват слухове в ромските махали. Вие имате ли нещо общо с това?

Краткият ми отговор е НЕ. Но доколкото разбрах не е споменавано конкретно име. Но тъй като ме питате мен, отговарям не.

А ваш познат или служител от пресцентъра да има отношение?

Не допускам нито един от колегите да има отношение по този въпрос. И да си е позволил нещо такова. Работим вече две години заедно доста интензивно, доста работа се върши. Мисля, че се познаваме в процеса на работа.

Защо вицепремиерът Красимир Каракачанов е провел разговор днес с вас?

Именно защото, както се изразиха ваши колеги, името ми е било пуснато в обръщение, отнякъде е дадено на медиите. Не мога да ви кажа откъде. Но тъй като имаше много въпроси, постъпиха и в пресцентъра, беше логично г-н Каракачанов... той е изключително диалогичен, винаги реагира веднага. Съвсем естествено е да разговаряме.

Да допълня и един въпрос, който може да ми зададете. Изразих готовност да предоставя всички мои комуникационни средства и канали от рода на социални мрежи, два профила във фейсбук, WhatsApp и във Viber, телефонни разговори. Всичко, което може да бъде проследено съм готов да го предоставя. Ако има органи, които искат да им предоставя такава проверка. И съм напълно спокоен. Когато имам позиции, не се притеснявам да ги споделя. Моето мнение е, че мястото на учениците е в училище.

Защо тогава вашето име беше замесено в тази история?

Това, което мога да ви кажа е, че вчера една дама, свързана с организацията „Правосъдие за всеки“, беше написала един пост от рода на: „Ето го, вижте го, разследвайте го, може би той е човекът, който прави това, той е подтикнал. Въпроси под формата на внушения. Това е единственото, което видях, то е доста преднамерено и лишено от каквато и да е конкретика. И аз я помолих през нейния профил тези внушения и въпроси да бъде така добра и да ги формира в твърдения. За да може адвокатската кантора, която съм наел и има два случая на заведени дела, да може да я призова в съда и да докаже  тези нейни твърдения. Нещо, което не се случи, за съжаление, и остана на ниво внушения и на ниво въпроси. Аз нямам притеснения да отговоря, съвестта ми е чиста.

Непрякото обвинение обаче идва от вицепремиера Томислав Дончев, а не от една гражданка.

Аз не съм чул лично. Днес програмата ми е доста натоварена, имаме семинар по стратегически комуникации с експертния офис на британския министър-председател и не съм чул все още думите. Но доколкото разбрах това, което е било казано е: „Говори се, че служител на...“. Аз съм много внимателен, защото над 20 години съм в областта на публичните комуникации, и се стремя да разчитам това, което е казано.

Какво е вашето мнение за оттеглената Стратегия за детето?

Изключително разумно и точно решение на министър-председателя да оттегли тази национална стратегия, която събуди изключително остри реакции в обществото и много на брой и активни родителски организации.

Какво според вас предизвика тази паника в понеделник?

Нямам никаква идея. Миналата цяла седмица бях в чужбина на служебна командировка с една изключително напрегната програма. Не мога да ви кажа. Това, което видях, е от телевизията. Пак казвам, мнението ми е, че мястото на учениците е в училище. Трябва да се учат, усъвършенстват, да се чувстват спокойни. Явно е, че има нещо, което смущава хората. Не съм правил анализ дори и за себе си.

Ще освободите ли поста, който заемате, ако се установи, че имате общо  със станалото?

Разбира се, че ще си понеса отговорността, ако... А ако не, някой ще ми се извини ли за лъжите? Ако съм невинен, някой ще ми се извини ли за причиненото безпокойство и стреса, на който бях подложен днес?     

Бележка на редактора: 

Освен служител на Министерството на отбраната, Александър Урумов е и писател и драматург, а и председател на фондация "Българска организация на родителите и децата". Въпросната фондация бе сред активните в кампанията срещу Истанбулската конвенция. Организацията атакува учебни програми и прояви, които според нея застрашават "християнските ценности". Миналата година Софийският университет реагира на позиции на Урумов заради статия, в която се обвинява университетът в "хомосексуална пропаганда".