Очни ставки, разпечатки от телефонните разговори на директора на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов и записи от улични камери. 

Така ще продължат прокурорските проверки за спирането на програма „Хоризонт“ за близо пет часа на 13 септември, както и за подадения от Съвета за електронни медии сигнал за упражняван натиск върху журналисти от радиото от страна на неговото ръководство. По въпроса за цензурата се очаква и образуване на досъдебно производство.

Това се разбра днес от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който днес бе изслушан от временната анкетна комисия, която обследва обстоятелствата около кризата в БНР. От изложението на Цацаров се разбра, че прокуратурата работи по „пет сюжетни линии“. Разбра се още, че „невинността“ на генералния директор вече е под въпрос, предвид обявените първоначално резултати от 3-дневната проверка веднага след спирането на радиото.

Тогава от държавното обвинение обявиха, че данните към онзи момент сочат като виновник за спирането на програма „Хоризонт“ техническия директор Пламен Костов, който е подвел генералния Светослав Костов. Сега обаче става ясно, че двамата Костовци са дали противоположни показания, като взаимно се обвиняват за замлъкването на радиото. Както е известно, самата „профилактика“, с която спирането на програмата бе мотивирано, се е оказала ненужна. Т.е., търси се умисъл. 

„Изпълнявай!“

Първата сюжетна линия, очертана от Цацаров, касае самото спиране на радиото. За първи път бяха изнесени данни от дадените от Пламен Костов показания. Според неговата версия, пресъздадена от главния прокурор, на 11 септември в 17,51 ч Светослав Костов му се обадил и му разпоредил да спре излъчването на „Хоризонт“. Той му заявил, че това е пълно безумие, на което генералният директор отговорил: „Изпълнявай!“.

Пламен Костов твърди, че отново се е обадил на началника си и поискал някаква форма на писмено уведомление към НУРТС. Отговорът на Светослав Костов бил „Пращай каквото трябва“. И така на 12 септември пратил мейла до НУРТС. На същата дата около 17 ч пак имали разговор, като Светослав Костов казал на техническия директор: „Продължавай и дръж НУРТС на стендбай“.

Според Пламен Костов генералният директор му се обадил на 13-ти и му разпоредил да се обади на НУРТС да пусне сигнала в 10,20 ч., разказа още Цацаров. 

Но посочи, че тук техническият директор си противоречи, защото твърди, че разговорът със Светослав Костов се е провел около 9 ч, а в същото време е установено, че писмото до НУРТС за възстановяването на сигнала е пратено час по-рано.

Все пак главният прокурор посочи, че Пламен Костов „съвсем точно възпроизвежда номерата и часовете на проведените разговори“.

Няма спомен

Версия номер две, разбира се, е тази на Светослав Костов. Той обаче нямал спомени за часове и дати на телефонни обаждания, както и на телефонни обаждания изобщо „Костов може да е звънял, може и да не е звънял“, заявил той по адрес на подчинения си директор „Техника“. 

„Отрича обаче да е нареждал спиране на радиото“, посочи обвинител номер едно. 

По тази „първа сюжетна линия“ Цацаров очерта какво предстои: ще се изискат разпечатките от телефонните обаждания и на двамата Костовци. Ще има и очна ставка между двамата „поради крещящото разминаване“ на версиите им.

Една Борисова градина, две версии

Разпечатки ще се изискат и за да се види звънели ли са политически лица на генералния директор. Това е във връзка с „втората сюжетна линия“ - твърденията на журналисти от радиото, че върху Костов е упражняван натиск. Те касаят най-вече разказа на водещата и съдебен репортер Силвия Великова, че Костов е направил на 11 септември лично пред нея признание по време на проведен между двамата разговор в намиращия се в близост до БНР парк Борисова градина, че четири лица от политически партии са му звънели с искане да я свали от ефир. Вече се спрегна името на депутатката от ДПС и медиен експерт на партията Велислава Кръстева, която преди време коментира пред "Дневник", че ще търси правата си по съдебен път, ако името й бъде намесвано в този контекст.

Казусът „БНР“ тръгна именно от свалянето на Великова от ефир и отнемането на ресора й на 12 септември. В същия ден, след бурна обществена реакция, тя бе възстановена на позициите си, но след личната намеса на премиера Бойко Борисов. „Хоризонт“ спря на следващия ден – именно в часовия пояс, в който Великова трябваше да води предаване.

Днес Цацаров разказа част от показанията на Великова. В разговора й с Костов той й казал, че са му се обадили 4 лица, които тя познава, с искане за отстраняването й, защото се дразнели от начина, по който отразява дейността на прокуратурата и процедурата по избор на нов главен прокурор – единственият кандидат Иван Гешев. На Въпрос на Великова кои са лицата, Костов отрекъл да са Цацаров или Гешев.

Журналистката твърди още, че Костов й заявил, че ако не изпълни желанията за отстраняването й, то децата му щели да останат гладни. Както и че ще пострада бюджетът на радиото (за този елемент от разказа – малко по-долу).

Светослав Костов обаче отрича да е водил изобщо разговор с журналистката в Борисовата градина. Разказал как минавал оттам и видял Великова в компанията на нейна колежка, която била в майчинство. Разпитал как е детето и „тръгнал по своя път“.   

Заради и това разминаване в показанията, ще бъдат изискани записи от камерите в района на радиото от този ден. И пак ще се искат разпечатки от телефонните разговори на Костов – входящи и изходящи. Трафичните данни обаче не показват съдържание на разговори, а само от кои номера и кога са проведени. Т.е. дори и да се установи, че политици са звънели на Костов, това не може да покаже какво са си говорили. Разпечатки ще се изискват и от разговорите на останалите лица, които твърдят, че имат данни за цензура в радиото.

Любопитен елемент от разказа на Цацаров от днес е и как Костов дал показания, че се е върнал по спешност от командировка на 11 септември поради проблеми с бюджета на радиото. Съвпадение или не - за политически заплахи за бюджета на радиото е говорил той и на Великова, според нейния разказ.

След така направеното изложение и по тази сюжетна линия, Цацаров посочи, че „данни за престъпление са налице и ще бъде образувано досъдебно производство.“

Странни договори

„Третата сюжетна линия“ за обвинението се оказа сигналът до прокуратурата, за който Клуб Z писа. Той е свързан със злоупотреби в БНР в мандата на предишното ръководство. Става въпрос за необезпечени договори, просрочени задължения, плащания по закона за обществените поръчки, които са над прага на поръчките, заплатени дейности извън обхвата на поръчките и др. Сигналът е изпратен на СГП, защото касае длъжностни престъпления. 

Противно на очакванията, Цацаров не се разпростря върху този въпрос, който е страничен към момента, в който се говори за цензура и натиск в БНР, довели вероятно и до спирането на „Хоризонт“.

Като „сюжетни линии номер 4 и 5“ бяха посочени още: разправа между двама служители на радиото (която засега също няма касателство към цензурата и замлъкването на радиото), както и твърденията на Светослав Костов за „саботаж“ - имало втори опит за спиране на радиото – през октомври, заяви той преди няколко дни. От НУРТС категорично отрекоха и тяхната версия бе потвърдена днес и от Цацаров.

„И дума не може да става за опит на НУРТС да спре радиото“, посочи той.