На избори - като на избори. За обикновения избирател - малко повече обещания, за платения – почерпка и после всичко - постарому. Но когато избори се провеждат в съдебната власт, нещата не минават току-така. Обещанието трябва да бъде скрепено със закон. И по силата на закона обещаното - дадено, когато му дойде времето. Като ще сме европейска правова държава, да бъдем докрай!

Няколко седмици преди избора сред единствен кандидат за главен прокурор Иван Гешев патриотично-популистката коалиция ГЕРБ-Патриоти, със скрит балансиращ партньор ДПС, предлага поредните кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет. Така, въпреки липсата на алтернативи при гласуването на Гешев, следва да няма изненади. А сигурността се постига с правилните стимули.

В какво се изразява това ли?

Първоначалният замисъл на Закона за съдебната власт от 2007 г. е, след изтичане на мандата на членовете на ВСС, да се връщат на работа там, откъдето са дошли. Бил си окръжен съдия или прокурор в Габрово, отиваш отново там.

С появата на ГЕРБ на парламентарната сцена през 2011 г. законът се променя двусмислено – след изтичане на мандата на членовете на ВСС, те се връщат на работа в съда или прокуратурата на длъжност не по-ниска от заеманата преди избора.

А това вече дава възможност, ако си бил примерен и послушен във вземането на решения (изборът на Владимира Янева за шеф на Софийски градски съд от 2012 г. е тест за това), от окръжния съд в Габрово да отидеш в съда във Варна например. Законът изглежда като да те пази от понижение, а всъщност е форма на поощрение, един вид хайверена корупция.

През 2016 г. нещата почти си идват на мястото – законът се връща към замисъла от 2007 г. – откъдето дошъл, там и отишъл. Но през 2017 г. предстои избор на председател на Върховния административен съд и ГЕРБ и т. нар. патриоти отново укрепват съдебната независимост като отново приемат системата бонус-глас в устройствения съдебен закон.

Така членовете на ВСС, на които именно малко след избора им изтича мандата, получават възможността да се върнат на длъжността заемана преди избора, или на равна по степен длъжност. По този начин с равна по степен длъжност могат да си останат в София на удобни позиции в по-ниско натоварените съдилища. А за председател на ВАС бе избран правилният кандидат.

И, ето годината е 2019-та, изборът предстои. ГЕРБ и „патриотите“ взимат законодателната инициатива в свои ръце. Вижданията им стигат дотам, че членовете на съдебния съвет, след изтичане на мандата им, трябва да бъдат:

назначени на заеманата преди избора длъжност,

на равна по степен длъжност

или на длъжност с една степен по-висока.

Така магистратите не само избират къде да постъпят на работа, но имат опцията и да пораснат кариерно и финансово. Залогът явно е твърде висок.

Иначе, ако се питате защо това е неправилно, могат да бъдат посочени редица правни аргументи.  Тях отдавна никой не ги чува и разбира, да не говорим да ги вземе под внимание. Казано накратко - всички магистрати биват оценявани, а на базата на периодичните си оценки получават или съответно не получават право да се явят на конкурс за повишение.

И ако преминат успешно конкурса, в реална конкурентна среда, получават повишение. С предложените промени едни ще се съревновават, докато други им ходят по главите, минавайки кариерно напред.

Институт за пазарна икономика