Без никаква изненада отстраненият по-рано днес с единодушно решение на членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) генерален директор на националното радио, обяви, че ще обжалва същото това решение пред съда. Светослав Костов, който е обвиняван от свои подчинени в оказване на натиск, сам зададе днес въпрос, който "сега му хрумнал" -  Някой натиска ли СЕМ?

Костов даде собствена пресконференция в сградата на БНР, "въоръжен" с адвоката си Николай Кунев. Освен, че изтъкна като аргумент в защитата си, че програма "Хоризонт" не била спирала, както и че няма системност на нарушенията, каквото е изискването на Закона за радиото и телевизията за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор, той се опита да прехвърли "вината" за отстраняването си върху неназовани лица. С други думи - съзря комплот срещу себе си, организиран от хора, за чиито нарушенния е подал сигнал в прокуратурата.

За този сигнал говори, но малко, и главният прокурор Сотир Цацаров миналата седмица в парламента. Става въпрос за злоупотреби с обществени поръчки, разплащания извън предмета на търга и мн. др.  

Според Закона за радиото и телевизията, едно от условията за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор е "ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори". Юристи все още спорят и дали се съдържа "системност" в мотивите, които СЕМ приложи, поради факта, че става въпрос за едно нарушение - спирането на "Хоризонт" на 13 септември за близо пет часа, от което са произтекли две последствия - нарушаване на лицензията на програмата, тъй като тя е дадена за 24-часово излъчване и нарушаване на правото на информация на гражданите.

"С решението си СЕМ показа че или е над законите, или наистина цели дестабилизация на БНР. Ще обжалвам естествено решението", даде заявка Костов.

И посочи, че го подкрепяли хората, които искат реформа в радиото.

"Най-удобно е сега да се скрият зад борбата за свободата на словото. Аз мотиви днес от членовете на СЕМ не чух", допълни.

Според него възраженията му, пратени до СЕМ в понеделник, "или не са ги дочели докрай, или не са счели за нужно да ги четат докрай".

"ЗРТ дава възможност на СЕМ да прекрати мандата в точно определени случаи и за точно определени нарушения - ако се установи, че той или негови служители са извършили нарушения, за които той би могъл да носи отговорност. Става въпрос за системни нарушения по ЗРТ, а не за нарушения изобщо", изтъкна част от мотивите, с които Костов ще обжалва адвокатът му. И допълни, че не е установено нарушение на конкретно лице, за което сега на него му се търси лична отговорност.

По думите на Кунев стана ясно и че поне в първоначалния вариант на мотивите на СЕМ е включено "за системност" нарушение, което обаче не е извършено в мандата на Костов, а на предшественика му Александър Велев. Става въпрос за оповестяването в ефира на радиото на името на заподозряното за тероризъм непълнолетно момче от Пловдив. Според юриста това би дало още едно основание на Костов осъди Съвета - нарушението не е на сегашния генерален директор. От СЕМ обаче отрекоха това да е финалният вариант на мотивите.

Самият Костов е част от прокурорските проверки и за натиск в радиото, и за спирането на "Хоризонт", като Цацаров посочи, че има достатъчно данни за престъпления и ще бъде образувано досъдебно производство. Но тези проверки са в ход и все още не може да се говори за повдигане на обвинения, в т.ч. на Костов.

"Няма твърдения в подкрепа на системност", посочи в заключение адвокатът. 

"Лично аз се надявам, въпреки че явно някой не спазва закона, законът да бъде спазен", допълни Костов.

По думите му решението на СЕМ било взето днес "на всяка цена". "В последната седмица на предизборната кампания сме и не разбирам кое беше толкова необходимо и животозастрашаващо", посочи още.

След което си направи автореклама как "за три месеца успяхме да спестим малко над 1 милион средства". Проверени били обществените поръчки назад във времето, "да проверим защо някой си е позволил да заложи дефицит и то целенасочен към НУРТС". "Този дефицит е минал през СЕМ, защо не са реагирали - не знам отговора", хвърли топката в полето на медийния регулатор Костов.

Бившият вече генерален директор бе попитан и за твърденията на редица журналисти в радиото за оказван политически натиск върху Костов, респективно - върху тях. На което той отвърна:

"Въпрос, който сега ми хрумна: Някой натиска ли СЕМ? Върху мен натиск никой не е упражнявал и го казвам най-отговорно. Тези хора, когато разказват версия, казват всяка една дума едно към едно - едно и също, с едни и същи думи, като мантра. Мен ме притеснява, че г-н Пламен Костов с минути и с часове цитира и е запазил разговорите, които сме водили".

Пламен Костов е техническият директор на радиото, който твърди, че генералният директор лично му е наредил да спре сигнала на "Хоризонт". Светослав Костов пък твърди обратното - че подчиненият му е спрял сигнала без негово знание.

"Натискът върху мен идва от СЕМ, натискът идва от хора, които ние тръгнахме да разследваме къде са изчезнали едни пари.

Защо спря радиото: нека кажем, че аз имам своята информация, но докато не се произнесе прокуратурата, няма да я коментирам", заяви в заключение Костов.

Предисторията

До тази ситуация се стигна, след като в средата на 12 септември изненадващо журналистката и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът й "правосъдие" - отнет. По думите на самата Великова това е било направено под натиск, заради критичния й поглед към работата на прокуратурата, в т.ч. на единствения номиниран за главен прокурор – Иван Гешев. Самият Костов й признал за поредица от телефонни обаждания до него, в които неназовани до момента лица са искали свалянето на Великова, разказва тя. По-късно той отрече и се закани да съди "клеветниците", които се "упражнявали" върху името му.

След разразилия в рамките на същия ден скандал Великова бе възстановена на поста си, но под натиска на премиера Бойко Борисов. Късно вечерта обаче на сайта на радиото се появи съобщение за планирана "профилактика" на програма "Хоризонт", която ще спре сигнала на следващия ден за пет часа – случайно или не, точно в часовия пояс, в който Великова води предаване.

Последва проверка на ДАНС и прокуратурата, която установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава. Под отговорност може да бъде подведен директорът на дирекция "Техника" Пламен Костов, който твърди се, е взел решението за спирането на програмата като е подвел Светослав Костов, бе съобщено тогава. Сега вече прокуратурата е взела предвид и показанията на техническия директор - че генералният му е наредил да спре сигнала.

Редица журналисти от радиото пък излязоха с имената си, за да разкажат при изслушване от СЕМ за оказван върху ръководството натиск, на който са ставали свидетели. Така се стигна до решението на СЕМ да поиска оставката на Костов, като преди това сезира държавното обвинение за цензура в БНР. 

Всичко това бе съпроводено с три протеста под прозорците на радиото - два на журналисти - с искания за защита на свободата на словото, и един на служители на всякакво ниво в радиото - с искане да се дадат 100 дни. Които вече почти изтекоха.